Mulami Muimpe in Kananga, Congo

    De bouw van het Mulami Muimpe oogziekenhuis in Kananga verloopt volgens schema.

    Bouwen in Kananga, een huzarenstuk

    Samen met het Institut Médical Chrétien du Kasaï (IMCK) en met de hulp van Ingenieurs Zonder Grenzen, bouwt Licht voor de Wereld in Kananga, provincie Kasaï-Central, het oogziekenhuis Mulami Muimpe. Wat zoveel betekent als ‘de goede herder’.

    Licht voor de Wereld is niet aan haar proefstuk toe. Het ziekenhuis wordt, net als Saint-Joseph in Likasi, Mwangaza in Kolwezi en Saint-Raphaël in Mbuji-Mayi, gebouwd volgens het systeem dat staat beschreven in de social franchising blueprint. Een handboek dat opsomt welke elementen zeker aan bod moeten komen om een oogziekenhuis te bouwen dat tegemoetkomt aan Europese kwaliteitsnormen.

    Een handboek hebben is één ding, makkelijk toegang hebben tot grondstoffen, is een hele andere problematiek. Kananga is een miljoenenstad die ver verwijderd is van andere grote steden. Ze is meer dan 1.000 kilometer verwijderd van de hoofdstad Kinshasa en is moeilijk bereikbaar langs de niet geasfalteerde invalswegen.

    Serge Makolo, directeur van het IMCK, legt uit: “Kananga is een moeilijk bereikbare stad, waardoor de aanvoer van bouwmaterialen een waar huzarenstuk wordt. Hierdoor dreigde de bouw van het Mulami Muimpe oogziekenhuis vertraging op te lopen. Maar de aannemer, Multiservice Belle Époque, vond relatief snel een nieuwe leverancier. De werken gaan nu sneller dan verwacht vooruit.”

    Stroomvoorziening met zonnepanelen

    Dat de werken sneller vooruitgaan, is goed nieuws. De stroomvoorziening voor het Mulami Muimpe oogziekenhuis, is echter geen evidentie.

    De aanvoer van elektriciteit in Congo is niet even vanzelfsprekend als bij ons, in België. In het belang van kwaliteitsvolle zorg, dient het ziekenhuis voorzien te zijn van een efficiënt stroomnetwerk. Dat wil Licht voor de Wereld, in nauwe samenwerking met Ingenieurs Zonder Grenzen, aanpakken met het gebruik van zonnepanelen, wat zorgt voor een stabielere, ecologische stroomtoevoer.

    Hugo Jacobs, projectleider bij Ingenieurs zonder Grenzen, legt uit: “Een ziekenhuis heeft elektriciteit nodig. In Kananga is geen elektriciteit via het net beschikbaar en voor zover we weten ook niet gepland binnen afzienbare tijd. Werken met dieselgeneratoren, kan in dit geval een oplossing zijn. De kostprijs en beschikbaarheid van dieselbrandstof is echter volatiel. De aankoop van zo’n generator is structureel dan wel de goedkoopste oplossing maar de duurste operationele oplossing. Bovendien is er een tweede generator nodig om potentiële pannes of onderhoudsbeurten van de eerste generator op te vangen. Dit betekent een verdubbeling van de oorspronkelijke investering.

    De meest toekomstgerichte elektriciteitsvoorziening is op basis van zonnepanelen en batterij-opslag, aangevuld met een dieselgenerator om zonloze periodes te overbruggen.

    Bij Ingenieurs zonder Grenzen ontwikkelden we een simulatiemodel om te bepalen welke de meest efficiënte verhouding is tussen investeringskost voor zonnepanelen en batterij en de kost van dieselbrandstof. Conclusie: 90% van de energie komt er dankzij zonnepanelen en de rest wordt opgevangen met een dieselgenerator.”

    Laatste sprint voor de eindmeet

    “We zijn ondertussen volop bezig met het rekruteren van personeel en ook de openbare aanbestedingen voor de aankoop van materiaal én de aankoop van medicatie, zijn uitgestuurd.” vertelt Mr Makolo van het IMCK. “De eerstvolgende fases zijn de sensibilisatie en communicatie over het bestaan van dit eerste gloednieuw oogziekenhuis in Kananga. De operationele inhuldiging, waarbij we alle systemen testen volgen. De officiële inhuldiging vindt in het najaar van 2022 plaats.”

     

    Klik hier om de vooruitgang van de bouw van het nieuwe Mulami Muimpe oogziekenhuis te volgen.

    Bouw mee en schenk de inwoners in en rond Kananga zicht op een beter leven!