FINANCIËN EN TRANSPARANTIE
Light for the World België verbindt zich ertoe strenge regels te volgen en de fondsen op een belangeloze, transparante en rigoureuze manier te beheren. Dat doen we op verschillende manieren.
Light for the World België is lid van Ethische Fondsenwerving vzw (EF). Dit label houdt in dat Light for the World België deze doelstellingen bereikt en bepaalde kwaliteitsnormen voor fondsenwerving in acht neemt.
Daarnaast worden elk jaar de rekeningen van Light for the World België gecontroleerd door een onafhankelijk bureau van revisoren. Om door de staat te worden erkend en het recht te hebben om fiscale attesten af te leveren, wordt een bijkomende controle georganiseerd door de Federale Overheidsdienst Financiën en door het Directoraat-generaal Ontwikkelingssamenwerking.
Om de transparantie kracht bij te zetten, publiceren wij elk jaar een jaarverslag waarin we de inkomsten en uitgaven van Light for the World België bekendmaken. Het jaarverslag geeft ook een overzicht van de bereikte resultaten met de projecten. De jaarverslagen kan je hieronder downloaden.
ETHISCHE CODE EN INTEGRITEIT
Bij het realiseren van haar doel en visie hanteert Light for the World België vier waarden: respect, betrokkenheid, professionaliteit en impact.
De ethische code is een uitwerking van deze waarden en normen en geeft richtlijnen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Onderliggend aan de ethische code is het principe dat alle wetten en reglementeringen die van toepassing zijn gerespecteerd moeten worden. Wij verbinden er ons eveneens toe de grondbeginselen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens na te leven. Als kader voor verantwoord ethisch gedrag is de ethische code bindend voor alle werknemers, consultants, vrijwilligers, … en iedereen die in opdracht van Light for the World België werkt.
De ethische code vormt de basis van het integriteitsbeleid dat erop gericht is de integriteit van de organisatie in haar geheel en van de individuele medewerker en betrokkene te bevorderen.
Om tot een efficiënt integriteitssysteem te komen, heeft de organisatie in eerste instantie verschillende rollen gedefinieerd en afgebakend. Zo is er een rol voor het management, voor de verantwoordelijke, de raadgever en de klachtenmanager integriteit. Daarnaast zet de organisatie in op preventieve maatregelen om schendingen tegen de ethische code te vermijden, onder andere via bewustmaking of risicoanalyse. Indien er toch overtredingen gebeuren, hebben deze gevolgen.
Van iedere betrokkene wordt verwacht dat indien die vermoeden heeft, op de hoogte is of getuige is van schendingen, deze ook meldt bij de klachtenmanager integriteit: case_integrity@lightfortheworld.be. Berichten worden vertrouwelijk behandeld. Light for the World België gaat niet in op anonieme klachten, omdat het moeilijk is om alle relevante informatie te verzamelen en er gevolg aan te geven indien geen dialoog mogelijk is.
Advies nodig over integriteit en mogelijke schendingen? De raadgever integriteit staat voor je klaar.
Dat je vragen hebt over integriteit is heel normaal: wat is integriteit, wanneer is iets een integriteitsschending, wat kan ik doen wanneer ik getuige of slachtoffer ben van een potentiële integriteitsschending…?
Medewerk(st)ers en vrijwilliger(ster)s van Light for the World, alsook elke andere persoon die dit wenst, kunnen daarom in vertrouwen terecht bij de raadgever integriteit voor advies over integriteit en mogelijke schendingen. De raadgever integriteit vervult hierbij een gidsrol: hij/zij vormt een sparringpartner en maakt je wegwijs in het integriteitskader van de organisatie en de verschillende mogelijks te bewandelen paden. De raadgever integriteit is steeds gebonden door het vertrouwelijke karakter van de ontvangen informatie, tenzij er sprake is van een uitzonderlijke situatie, zoals een ernstig en dreigend gevaar voor de persoon, andere personen, of de organisatie, hetgeen een schending van bovenvermelde vertrouwelijkheidsprincipe vereist.
Contactgegevens:
- Raadgever Integriteit, Elisabeth Mertens
- Info_integrity@lightfortheworld.be
- +32 2 412 08 09
Heb je een klacht of melding in verband met Light for he World?
Dan ben je bij dit meldpunt aan het juiste adres. Elke benadeelde van integriteitsschendingen begaan door Light for the World, met inbegrip van haar medewerkers en bestuurders in uitoefening van hun functie, kan een klacht of melding indienen via het onderstaande e-mailadres of telefoonnummer.
Elke melding of klacht wordt vertrouwelijk behandeld. Enkel de klachtenmanager, heeft toegang tot de informatie van de melding. Persoonsgegevens worden met niemand gedeeld tenzij met toestemming van de melder. In een later stadium kunnen andere mensen betrokken worden, indien de verdere behandeling van de klacht dit vereist.
De behandeling van de melding of klacht gebeurt op een objectieve en onafhankelijke wijze. Ze verloopt in overeenstemming met het integriteitsbeleid en de ethische code van Light for the World en conform de interne procedure voor klachtenbehandeling.
Na indiening van je klacht word je op de hoogte gehouden van de verdere behandeling.
Contactgegevens:
- Klachtenmanager integriteit, Kim Leemput
- Case_integrity@lightfortheworld.be
- +32 2 412 08 07
Centraal meldpunt voor meldingen van misbruik in ontwikkelingssamenwerking
Sinds 1 juli 2023 bestaat er, parallel naast de meldpunten op organisatieniveau, een centraal meldpunt voor misbruik op sectorniveau, beheerd door de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
De scope van dit centraal meldpunt is beperkt tot meldingen van misbruik, waarbij misbruik gedefinieerd wordt als “seksuele uitbuiting, seksueel misbruik of seksuele intimidatie”.
Hoe verhoudt het centraal meldpunt zich tot de meldpunten op organisatieniveau (ook wel eerstelijnsmeldpunten genoemd)? Bij wie moet men zijn/haar klacht inzake misbruik melden?
Het basisuitgangspunt vastgelegd in de wetgeving is dat meldingen steeds eerst gemeld moeten worden bij het meldpunt op organisatieniveau. Het centraal meldpunt kan enkel een melding opvolgen wanneer er gegronde redenen bestaan om aan te nemen dat:
- het niet waarschijnlijk is dat het onderzoek grondig en correct zal worden gevoerd na melding bij het eerstelijnsmeldpunt;
- er geen gevolg is gegeven aan de melding bij een eerstelijnsmeldpunt;
- het onderzoek na melding bij een eerstelijnsmeldpunt niet grondig en correct is gevoerd;
- de nodige maatregelen niet zijn genomen indien blijkt dat het om gegronde feiten gaat die bij het eerstelijnsmeldpunt gemeld zijn.
Meer info en klachtenformulier centraal meldpunt: https://diplomatie.belgium.be/nl/integriteit.
2023 JAARRESULTATEN

12
oogziekenhuizen

280960
consultaties

22198
operaties

12633
cataractoperaties

30323
brillen

1618
kinderen naar school