Shakira

“Ik wil de beste van de klas zijn”

    Shakira, een 16-jarig meisje uit Tanzania, houdt van studeren. Ze gaat in haar dorp naar de middelbare school. Maar 2 jaar geleden kreeg ze opeens last van zware hoofdpijn. Ook haar ogen voelden raar aan: “ofwel zijn ze gevoelloos ofwel jeuken ze erg. Het gaat al twee jaar niet meer weg”.

    Sinds de klachten begonnen, werd het voor Shakira steeds moeilijker om de les te volgen. “Sinds ik last kreeg aan mijn ogen raakte ik snel achterop. Ik kan het bord niet meer lezen en geen notities meer maken. Ook examens afleggen werd moeilijker. De lettertjes zijn zo klein dat ik langer bezig ben met de vragen ontcijferen dan met mijn antwoorden te noteren. Mijn punten lijden er enorm onder en dat vind ik heel jammer want ik wil de beste van de klas zijn”.

    Shakira bezocht verschillende ziekenhuizen, maar zonder resultaat. Niemand leek haar te kunnen helpen. Tot ze doorverwezen werd naar de Eye Unit van het Saint Francis ziekenhuis in Ifakara, waar de dokters eindelijk een diagnose konden stellen. Shakira lijdt aan optische neuropathie, een ziekte aan de oogzenuw. “Geen nood” stellen de dokters haar gerust. “Met het dragen van een bril zal je opnieuw de les kunnen volgen.”

    Shakira gaat langs in de optiekzaak van het ziekenhuis en mag daar een exemplaar uitkiezen. “Ik had geen idee dat het dragen van een bril zou helpen. Sinds ik mijn bril draag voel ik me terug zekerder in mijn vel. Ik kan eindelijk weer notities nemen en het bord lezen zonder dat mijn klasgenoten mij daarbij moeten helpen. Binnenkort zal ik weer de beste van mijn klas zijn”.

    Voor veel mensen, zoals Shakira, is het kopen van een bril niet zo vanzelfsprekend. Zien is een recht en geen privilege. Samen schenken we deze mensen een bril. Doe vandaag een gift.