JOUW LEGAAT SCHENKT KINDEREN
ZICHT OP EEN TOEKOMST

NEEM EEN GOED DOEL OP
IN JE TESTAMENT

A light for a life

 

Meer dan 4,5 miljoen mensen in sub-Sahara-Afrika hebben een vorm van vermijdbare blindheid. Meer dan 1,2 miljoen kinderen zijn blind in de wereld. En dit, enkel en alleen omdat ze geen toegang hebben tot kwaliteitsvolle oogzorg. Oneerlijk en onaanvaardbaar, vind je niet?

Al meer dan 25 jaar strijdt Light for the World België tegen vermijdbare blindheid in Congo, Rwanda en Tanzania. In samenwerking met onze partnerorganisaties bieden we kwaliteitsvolle oogzorg aan en zorgen we ervoor dat slechtziende en blinde kinderen naar school kunnen.
Met jouw legaat zorg je dat de meest kwetsbare kinderen en volwassenen opnieuw zicht hebben op een betere toekomst.

Welke impact maakt jouw legaat?

  • Met 3.000 euro schenk je een cataractoperatieset.
  • Met 20.000 euro schenk je een operatiemicroscoop.
  • Met 100.000 euro richt je een oogziekenhuis in.
  • Met 250.000 euro laat je een oogziekenhuis na.

GEMIDDELDE JAARRESULTATEN

oogziekenhuis
9

oogziekenhuizen

consultaties
270000

consultaties

oogoperaties
22000

operaties

cataractoperatie
12000

cataractoperaties

bril
28000

brillen

inclusief onderwijs
700

kinderen naar school

Kris Van Kerkhoven

Een vertrouwelijk gesprek

 

Indien je een vertrouwelijk gesprek wenst, mag je de Fundraising & Communication Manager Kris Van Kerkhoven contacteren. Hij maakt met veel plezier tijd vrij voor jou.
Je kan hem bereiken via telefoon: +32 2 412 08 01 of par e-mail.

Nieuws over de afschaffing duolegaten

 

Vanaf 1 juli 2021 geldt er in Vlaanderen geen fiscaal voordeel meer voor testamenten met een duolegaat. Deze afschaffing is ook van toepassing voor testamenten die voor deze datum opgesteld werden.  Voor legaten en schenkingen aan goede doelen wordt het nultarief ingevoerd.

Deze aanpassing betekent dat een testament met duolegaat vanaf 1 juli geen fiscaal voordeel meer zal opleveren voor de particuliere begunstigden. Daardoor zal het goede doel dat je gekozen hebt in veel gevallen meer erfbelastingen moeten betalen dan dat het zal ontvangen. Logischerwijs zal het goede doel in dit geval het legaat verwerpen. Het deel van de nalatenschap dat bestemd was voor het goed doel, gaat dan naar de wettige erfgenamen of bij afwezigheid van wettige erfgenamen, komt dit deel van nalatenschap toe aan de Staat.

Indien je een duolegaat hebt opgenomen, neem dan best contact op met je notaris.

De invoering van het nultarief voor legaten en schenkingen betekent wel dat er geen erfbelasting meer geldt wanneer je Light for the World België opneemt in je testament. Je legaat of schenking komt dus 100 procent bij Light for the World terecht.

Reeds opgemaakte duolegaten blijven sowieso uitvoerbaar tot 1 juli 2021. Ook nà 1 juli 2021 kan je je testament met duolegaat nog aanpassen.

Voor Brussel en Wallonië blijven de tarieven en de fiscale regelgeving rond duolegaten ongewijzigd.

Testament.be

Light for the World België is lid van Testament.be. Deze vzw kan je adviseren over de juridische status van legaten.