fbpx
 

Waarom Kananga?

Kananga

Waarom Kananga?

Toegankelijke en gespecialiseerde oogzorg is allesbehalve vanzelfsprekend in Congo. Er is een groot gebrek aan preventieprogramma’s, goed opgeleid personeel, infrastructuur, operatiemateriaal, medicijnen …

Licht voor de Wereld moet in een uitgestrekt land als Congo keuzes maken. De focus van ons werk ligt in het Zuiden van het land. Tussen 2009 en 2019 bouwde Licht voor de Wereld mee aan vier gespecialiseerde oogziekenhuizen, verspreid over drie van de negen provincies in het zuiden van Congo: Sainte Yvonne (Lubumbashi) en Saint Joseph (Likasi) in de provincie Haut-Katanga, Mwangaza (Kolwezi) in de provincie Lualaba en Saint Raphaël (Mbuji Mayi) in de provincie Kasaï Oriental. Deze groeiden ondertussen uit tot goed functionerende, efficiënte ziekenhuizen die model staan voor de werking van toegankelijke oogzorg in de regio.

(lees verder onder de afbeelding)

Kaart van Congo

De aanwezigheid van een  oogheelkundig centrum in de provincie Kasaï Central is een absolute noodzaak. De provincie bestrijkt een oppervlakte van 96.000 km (dat is drie keer België) en heeft een bevolking van meer dan 3 miljoen inwoners. Kananga is de hoofdstad van de provincie en telt zo’n 1.5 miljoen inwoners.

De bevolking van de stad en provincie is arm. Kananga vertoont sporen van echte verstedelijking, ook al is er sprake van verval van de gebouwen. Als voormalige metropool van de hele Kasai, blijft Kananga een aantrekkingspool voor alle mensen uit de regio. Dit zal de doorverwijzing van de patiënten van de provincie en aangelegen provincies zeker vergemakkelijken.

Nood aan oogzorg

Zowel het provinciale gezondheidsdepartement als het bisdom bevestigen dat een goed functionerend oogziekenhuis of oogdepartement zo goed als afwezig is. Op dit moment worden er nauwelijks operaties uitgevoerd. In het IMCK (L’Institut Médical Chrétien de Kananga) is een oogdepartement en oftalmoloog aanwezig. Door het gebrek aan ondersteuning functioneert dit departement niet goed. De ondersteuning van Licht voor de Wereld zal dus een grote meerwaarde vormen.

Kananga kids

 

Klik hier om de vooruitgang van de bouw van het nieuwe Mulami Muimpe oogziekenhuis te volgen.

Bouw mee en schenk de inwoners in en rond Kananga zicht op een beter leven!