Afrikaanse baby met oogpleister

Oogziekten in Afrika

  Volgens IAPB zijn er wereldwijd 43 miljoen blinde mensen.

  Elke vijf seconden verliest ergens ter wereld een persoon het zicht. Elke minuut is dit een kind.

  De hoofdoorzaak van blindheid is armoede. 90 procent van alle personen met een visuele beperking leeft in ontwikkelingslanden. Vaak hebben deze mensen geen toegang tot medische zorg noch tot educatie en werk. Ondanks deze ernstige situatie, is er hoop. 80 procent van de gevallen van blindheid zijn vermijdbaar of geneesbaar.

  Meer dan 4,5 miljoen mensen in sub-Sahara-Afrika hebben een vorm van vermijdbare blindheid. Met ‘vermijdbaar’ bedoelen we dat de beperking rechtstreeks in verband staat met armoede en moeilijke toegang tot medische zorgen.

   

  Steun je Licht voor de Wereld om het zicht te herstellen van blinde mensen in Afrika?

  Ja, ik doe een gift

   

  Blindheid en slechtziendheid

  Er bestaan tal van aandoeningen die het zicht beperken. Bij sommige mensen is de slechtziendheid zo erg dat we spreken van blindheid. Blindheid en slechtziendheid zijn visuele beperkingen. Veel mensen dragen een bril of lenzen om scherp te zien. Bij blinde en slechtziende personen helpt dit niet. Veel mensen denken echter dat een blinde persoon helemaal niets meer ziet. Maar dat is lang niet altijd zo.

  Cataract

  Enfant avec cataracte / Kind met cataractCataract, ook wel staar genoemd, is een vermindering van het gezichtsvermogen door de vertroebeling van de lens. Als cataract niet wordt behandeld, kan de ziekte leiden tot blindheid. Meestal is cataract een ouderdomsverschijnsel, maar ook kinderen kunnen blind zijn door cataract. Een moeder die bijvoorbeeld rubella heeft tijdens de zwangerschap, loopt veel kans om een kind met aangeboren cataract op de wereld te zetten. Een andere belangrijke oorzaak van cataract bij kinderen is oogtrauma. In Afrika lijden meer dan de helft van de kinderen met een visuele beperking aan cataract.

  Mensen met cataract hebben een algemeen wazig zicht. De ziekte heeft geen invloed op het gezichtsveld. 50 procent van alle mensen die onnodig blind is, heeft cataract, een aandoening waarvoor de behandeling eigenlijk relatief eenvoudig en goedkoop is. Tijdens een cataractoperatie vervangt een oogarts de troebele lens door een kunstlens.

  Lees hier meer over cataract.

  Glaucoom

  Bij glaucoom is er een verhoogde druk in het oog die, indien onbehandeld, tot blindheid kan leiden. De gezichtsscherpte van mensen met glaucoom vertroebelt vanuit de zijkanten naar binnen toe, tot er enkel nog een vorm van kokerzicht overblijft.

  Schoolkind met glaucoom met zijn klasgenoten

  Chronisch glaucoom is de meest voorkomende vorm. Het is een sluimerende ziekte die lange tijd onopgemerkt blijft. De schade die glaucoom veroorzaakt is echter onomkeerbaar. Bij acuut glaucoom neemt de oogdruk plots toe en heeft de patiënt wel pijn in het oog. Het gezichtsvermogen gaat plots snel achteruit. Snelle medische interventie is zeer belangrijk, zo niet kan er blijvende schade aan de oogzenuw en het netvlies ontstaan, met ernstige slechtziendheid of blindheid tot gevolg.

  Bij ons wordt de ziekte meestal met oogdruppels behandeld, maar in Afrika is dat vaak moeilijk. De patiënten leven soms ver van een ziekhuis of apotheek en kunnen de geneesmiddelen niet goed bewaren. Daarom gaan lokale oogartsen meestal over tot een operatie om de verhoging van de druk te stoppen.

  Rivierblindheid

  Mensen spelen in een rivier

  Ook enkele tropische ziekten kunnen blindheid veroorzaken. Rivierblindheid, of onchocerciase is een verschrikkelijke oogziekte waar we in Europa zelden mee geconfronteerd worden. 90 procent van alle mensen getroffen door de aandoening, wonen in Afrika. De grote boosdoener is een klein, zwart vliegje dat huist in snelstromend water. Het insect brengt parasieten over die over het hele lichaam migreren tot bij de ogen. Daar veroorzaken ze zware letsels die uiteindelijk, na jarenlange blootstelling, tot onomkeerbare blindheid leiden.

  Lees hier meer over rivierblindheid.

  Steun onze strijd tegen vermijdbare blindheid en om oogzorg toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Doe een gift.
  Met 52 euro schenk je een zichtreddende cataractoperatie aan een volwassene.
  Met 150 euro redt je het zicht van een kind met een cataractoperatie onder algemene verdoving.
  Met 120 euro bekostig je een glaucoomoperatie en behoed je een persoon van een leven in duisternis.