Oogzorg in de Congolese brousse

Oogproblemen in Afrika zijn vaak niet zo verschillend dan die in België. Mensen krijgen er cataract of glaucoom, net zoals hier. Er zijn wel een aantal oogziektes die onlosmakelijk verbonden zijn met tropische gebieden. Rivierblindheid is er daar een van.

Rivierblindheid, of onchocerciase is een verschrikkelijke oogziekte waar we in Europa zelden mee geconfronteerd worden. 90 procent van alle mensen die getroffen worden door de aandoening wonen in Afrika. De grote boosdoener is een klein, zwart vliegje dat er in snelstromend water huist. Het insect brengt parasieten over die over het hele lichaam migreren tot bij de ogen. Daar veroorzaken ze zware letsels die uiteindelijk, na jarenlange blootstelling, tot onomkeerbare blindheid leiden.

Dokter Hardi is oogarts en werkt in het binnenland van Congo. Tijdens zijn veldmissies langs de Sankuru rivier ontmoet hij heel vaak mensen die getroffen zijn door rivierblindheid. Wereldwijd neemt het aantal patiënten flink af dankzij de verspreiding van een preventief antibioticum. Helaas zijn er in DR Congo nog verschillende streken die erg geïsoleerd zijn, waardoor de medicijnen niet ter plaatse geraken. Voor dokter Hardi is het vaak erg frustrerend: patiënten die zwaar getroffen zijn, kan hij niet meer helpen. Hun zicht valt niet meer te herstellen. Gelukkig is dat niet altijd het geval. Grootmoeder Natembue is zo’n uitzondering.

Natembue is al enkele jaren blind. Ze woont in een streek die erg getroffen is door rivierblindheid. Verschillende van haar buren, familieleden,… zien niets meer door de oogziekte. De vrouw heeft, net als vele anderen, letsels aan de ogen door de parasieten. Maar… dat is eigenlijk niet de voornaamste reden waarom ze niet ziet. De belangrijkste oorzaak van haar blindheid is cataract of een troebele lens. En dat kan dokter Hardi wél verhelpen. Natembue begrijpt plots waarom dokter Hardi opgelucht is na haar consultatie.

De weg naar genezing is uiteindelijk relatief eenvoudig. In een geïmproviseerd veldziekenhuisje voeren de oogarts en zijn team enkele dagen lang operaties. De meeste patiënten zijn oudere mensen die dagenlang door savanne en oerwoud zijn gestapt om tot bij het veldziekenhuis te geraken. Ook Natembue is één van de meer dan dertig patiënten die de dokter op dezelfde dag opereert. Na haar operatie begint de vrouw te schaterlachen als een verpleger haar oogverband weghaalt: ze kan opnieuw kleuren en vormen zien! Na enkele minuten wordt daar zicht scherper. Ze had niet meer gedacht of gehoopt dat dat mogelijk was. Ze bedankt dokter Hardi enthousiast voor zijn fantastische werk.

De oogarts geeft Natembue nog een dosis antibiotica mee die de parasieten bestrijdt die rivierblindheid veroorzaken. Het is erg belangrijk dat ze preventief de medicijnen neemt omdat ze anders toch nog blind kan worden. Cataract, glaucoom, rivierblindheid zijn oogziektes die tragisch genoeg nog steeds blindheid veroorzaken. Nochtans zijn ze relatief gemakkelijk te behandelen door tijdige medicatie, een eenvoudige chirurgische ingreep, door preventie en sensibilisering. Er zijn echter nog steeds erg veel mensen in Afrika die geen toegang hebben tot een behandeling, medicatie of dokters. Met Licht voor de Wereld zetten we onze daarom blijvend in om dat onrecht de wereld uit te helpen.

Ook u kan ons daarbij helpen door een gift te schenken of een actie op te zetten ten voordele van Licht voor de Wereld.