Ine Beyen en Ruben Van Gucht onder de indruk van onze projecten in Rwanda

  In juni bezochten ex-wielrenster Ine Beyen en sportcommentator Ruben Van Gucht de door Light for the World gesteunde projecten in Rwanda. Hun reis door de groene Rwandese heuvels was doorspekt met diepe menselijkheid en hoop. Hieronder vindt u een video van hun reis:

  De eerste stop is het Kabgayi oogziekenhuis. Zij ontmoeten er de kleine Gratien, 2,5 jaar oud, en zijn moeder Gloriose. Gratien lijdt aan aangeboren bilaterale cataract, waardoor hij voor de rest van zijn leven blind kan worden. Met zijn familie was hij drie uur onderweg om het ziekenhuis te bereiken. Hij moet geopereerd worden maar het gezin heeft er de financiële middelen niet voor.

  Dr. Tuyisabe, medisch directeur van het ziekenhuis, opereert Gratien en dat wordt een beslissend moment in het leven van het kind en van zijn familie. De spanning is te snijden als de dokter de oogverbanden verwijdert. Gratien opent langzaam de ogen en kijkt met verwondering rond. Het is de eerste keer dat hij zijn mama ziet en hij heeft een brede glimlach op zijn gezicht. Hij gaat onmiddellijk op verkenning door het hele ziekenhuis. Een geëmotioneerde Gloriose bedankt het medisch team hartelijk.

  Ine en Ruben maken daarna kennis met Remera, scholengroep die deel uitmaakt van het inclusief onderwijsprogramma van Light for the World. Zij ontmoeten er Kennedy, een slechtziende leerling die steun krijgt van een gespecialiseerde leerkracht. Dankzij de bril en visuele hulpmiddelen die het project ter beschikking stelt, kan Kennedy les volgen samen met zijn ziende klasgenoten.

  Light for the World focust op inclusief onderwijs. Het programma geeft kinderen als Kennedy dezelfde schoolopleiding als hun klasgenoten en bevordert hun integratie in de klas. De impact op hun leven en toekomst is overduidelijk.

  Laatste stop is het bezoek aan de HVP Gatagara in Rwamagana, een gespecialiseerde school voor kinderen met een visuele beperking. Ine en Ruben wonen lessen bij waar leerlingen het brailleschrift, het lezen met de vingers, gebruiken.

  Zij besluiten ook goalbal, een sport voor mensen met een visuele handicap, eens uit te proberen. Ze zijn onder de indruk van de behendigheid en energie van het schoolteam. Dit toont aan dat ook kinderen met een visuele handicap zich kunnen ontplooien en uitblinken in verschillende domeinen.

  Na een fietstocht door de Rwandese heuvels keert het duo naar België terug. Het was een reis vol emotie en ontdekkingen. Zij hebben van dichtbij kunnen meemaken hoe Light for the World ijvert om de leefsituatie van mensen met een visuele handicap te verbeteren en welke positieve impact de steun van de schenkers op het leven van vele mensen en hun familie heeft.

  Elke gift telt en maakt een verschil. Ine en Ruben moedigen iedereen aan om Light for the World te steunen in de strijd om oogzorg en inclusief onderwijs toegankelijk te maken voor de kansarme bevolking.

  Doe een gift en breng licht in hun leven!

   

  Fotos en video: © Kubwimana Louis