Mulami Muimpe

Inhuldiging van het Mulami Muimpe oogziekenhuis in Kananga

  27 september was een heugelijke dag: Light for the World België opende een vijfde oogziekenhuis in het zuiden van Congo. Het ziekenhuis werd feestelijk ingehuldigd met een muzikale ceremonie, bijgewoond door medewerkers van de Congolese partnerziekenhuizen, major donors en leden van de ngo.

  Het ziekenhuis werd ‘Mulami Muimpe’ (‘de goede herder’) gedoopt en bevindt zich in Kananga, de hoofdstad van de provincie Centraal-Kasai. Het ziekenhuis bedient een gebied van 95.000 vierkante km met meer dan 3 miljoen inwoners en biedt zo een antwoord op het schrijnend gebrek aan gespecialiseerde oogzorg in deze provincie.

  Onder een stralende zon vond de officiële opening plaats van het vijfde Congolese partneroogziekenhuis. De ceremonie trok niet alleen de aandacht van de lokale bevolking van Kananga, maar ook regionale figuren, inclusief de gouverneur, waren aanwezig om dit feestelijke evenement bij te wonen. De dag was gevuld met inspirerende speeches, het symbolische doorknippen van lintjes en een verhelderende rondleiding door het nieuwe ziekenhuis. De ceremonie werd afgesloten met uitbundig feestgedruis, waarbij de medewerkers van het ziekenhuis hun beste dansbenen voorzetten.

  In 2019 sloten we een partnerschap af met het Institut Médical Chrétien de Kananga (IMCK). Dit instituut beschikte al over een oogheelkundige dienst, maar miste de financiële middelen om kwaliteitszorg aan te bieden. Het IMCK was overigens moeilijk te bereiken vanuit Kananga.

  In 2021 begonnen we, bijgestaan door lokale partners en Ingenieurs Zonder Grenzen, met de bouw van deze nieuwe kliniek in het centrum van Kananga..Door de centrale ligging van het ziekenhuis wordt oogzorg toegankelijk voor de inwoners van Kananga. Op deze manier worden grote stappen vooruitgezet op vlak van gezondheidszorg in deze regio.

  De bouw van de kliniek werd voltooid in 2023. Dr. Jules Botike werd aangesteld als medisch directeur. Ook het overige personeel werd aangeworven en het ziekenhuis werd ingericht met medisch materiaal en meubilair. Tot slot voerden we sensibilisatiecampagnes onder de bevolking van de regio om inwoners te informeren over het belang van oogzorg en de opening van het nieuwe ziekenhuis.

  Maar liefst 3 miljoen mensen in Kananga hebben voortaan toegang tot kwalitatieve oogzorg. Duizenden cataractpatiënten zullen behandeld kunnen worden via een operatie die hun zicht zal herstellen.  Op deze manier hebben ook zij een zicht op een heldere toekomst.

  Wil jij ook meehelpen om het nijpend tekort aan oogzorg in Sub-Sahara-Afrika weg te werken? Steun ons door onze petitie te ondertekenen op ongezienafrika.be of door een gift te doen.

   

   

  Klik hier voor meer info over het nieuwe Mulami Muimpe oogziekenhuis.