Kahilu & Ulamba

Ulamba heeft weer zicht op de toekomst

    Vandaag delen we het verhaal van Kaj Ulamba, een jongetje van 16 maanden oud uit Lubumbashi, Congo.  Al van bij de geboorte merkt zijn mama op dat hij enkel reageert op licht en donker. Zij is ervan overtuigd dat haar zoontje blind is. Ulamba speelt niet zoals andere kindjes en zit er steeds een beetje mistroostig bij. Deze situatie maakt de ouders moedeloos. Ze denken dat hun zoontje geen kans maakt.

    Op een dag komt een gemeenschapswerker langs in hun dorp die spreekt over veel voorkomende oogziektes. Hij benadrukt het belang van vroege opsporing, vooral bij jonge kinderen. “Ik dacht dat hij aan een ongeneeslijke ziekte leed,” vertelt mama Kahilu. “De gemeenschapswerker vertelde me echter dat de dokters van het ziekenhuis in Lubumbashi vaak het zicht kunnen redden. Ik kon het amper geloven,” vervolgt ze.

    UlambaMama Kahilu wil alles doen om Ulamba te helpen en neemt hem mee naar het Sainte Yvonne oogziekenhuis in Lubumbashi. Light for the World steunt dit ziekenhuis sinds 2009. Het personeel ontvangt hen vriendelijk en brengt hen tot bij een lokale oogarts. De dokter onderzoekt het kind en stelt een duidelijke diagnose: aangeboren cataract. Gelukkig kan een operatie zijn zicht nog redden.

    De plaatselijke oogarts opereert de kleine Ulamba nog dezelfde dag. De volgende ochtend haalt een verpleegkundige het oogverband af en test de ogen van het jongetje. Ulamba reageert zeer goed op de test. Hij moet wel nog enkele keren terug naar het ziekenhuis komen voor visuele therapie. Deze therapie bestaat uit oefeningen die het zicht stimuleren en optimaliseren. In elk geval zal Ulamba goed kunnen zien! De mama is opgelucht: “Nu kan mijn zoontje een mooie toekomst tegemoet gaan. Ik ben zeer tevreden over het werk dat de oogarts op zo’n korte tijd heeft verricht. Ulamba zal een ‘normaal’ leven kunnen leiden en, wie weet, wordt hij later zelf wel dokter!”

    Een cataractoperatie bij een kind als Ulamba kost amper 150 euro en redt het zicht. Alle beetjes helpen, doe vandaag nog een gift!