José Ngandu Lufuluabo

De juiste partner zoeken

  Een bouwheer aanstellen voor het bouwproject van het oogziekenhuis Mulami Muimpe doe je niet zomaar. “Aangezien het een project betreft van ongeveer $800.000 (€730.000 red.) zijn we bij wet verplicht om een nationale openbare aanbesteding uit te schrijven.” Aldus Jean-Marie Ngbenga, programmacoördinator voor Licht voor de Wereld in Congo. “Deze openbare aanbesteding werd gewonnen door Multiservices Belle Époque.”

  Multiservices Belle Époque is niet aan haar proefstuk toe. “Het Mulami Muimpe oogziekenhuis is het derde bouwproject dat we realiseren voor Licht voor de Wereld.” José Ngandu Lufuluabo, projectmanager bij het bouwbedrijf, is in zijn nopjes maar verduidelijkt dat er geen preferentiële behandeling was bij de aanstelling van zijn bedrijf als bouwheer van het oogziekenhuis: “Het was niet makkelijk om deze aanbesteding binnen te halen. We bevinden ons in een zeer concurrentiële markt waardoor meerdere bouwheren meedongen naar deze opdracht. Licht voor de Wereld heeft ons gekozen, en dat noopt ons tot meer verantwoordelijkheid en professionalisme. Het is in ons eigen belang dat we dit vertrouwen waardig blijven.”

  Decentralisatie werkt

  Het ultieme doel is ervoor te zorgen dat alle mensen in de partnerlanden toegang hebben tot kwaliteitsvolle oogzorg. Licht voor de Wereld heeft daarom in 2017, samen met de Congolese overheidsdiensten een nieuw nationaal oogzorgbeleid uitgewerkt voor het land. Daarin staat decentralisatie van oogzorg centraal. Licht voor de Wereld is vandaag actief in 5 provincies in het zuiden van Congo: Haut-Katanga, Kasaï Central, Kasaï Oriental, Kinshasa en Lualaba. Elke provincie is onderverdeeld in gezondheidszones (GZ). Licht voor de Wereld zet middelen en mensen in om oogzorg te integreren in dit gedecentraliseerde gezondheidssysteem.

  Omdat er op korte termijn niet in elke GZ een oogziekenhuis kan komen dat voldoet aan onze kwaliteitsnormen, willen we bestaande structuren ondersteunen in het opsporen en eventueel behandelen van patiënten. Daarom werd Multiservices Belle Époque in het verleden al ingezet voor de restauratie van een consultatieruimte in Kapolowe, één van de GZ waar we actief zijn.

  Om personeel en patiënten van het Saint Joseph oogziekenhuis in Likasi te voorzien van maaltijden, werd Multiservices Belle Époque ook ingezet voor de bouw van een kantine. Dit zal zorgen voor een financiële instroom om de werking van het ziekenhuis te ondersteunen.

  De bouw van een gloednieuw oogziekenhuis is natuurlijk een veel complexere materie. Het betekent wel een enorme vooruitgang voor de lokale bevolking. Het is het eerste oogziekenhuis in de regio.

  Bouwheer Lufuluabo verklaart de complexiteit: “In deze regio brengt dergelijk groot project heel wat complexe vraagstukken met zich mee. Neem bijvoorbeeld de toevoer van bouwmaterialen langs onverharde wegen. Alle verbindingswegen tussen Kananga en andere steden die voorzien zijn van grondstoffen, zijn onverhard. Bij hevige regenval worden de wegen onbruikbaar. Hierdoor kan de bouw van het Mulami Muimpe oogziekenhuis vertraging oplopen.”

  Jean-Marie Ngbenga stelt ons gerust: “In de openbare aanbesteding staat onder andere dat het de verantwoordelijkheid is van de bouwheer om de aanvoer van bouwmaterialen te verzekeren, ten einde de vooropgestelde deadline van oktober/november 2022 te halen.” De toekomst van oogzorg in Kananga is verzekerd!

  Klik hier om de vooruitgang van de bouw van het nieuwe Mulami Muimpe oogziekenhuis te volgen.

  Bouw mee en schenk de inwoners in en rond Kananga zicht op een beter leven!