Fabrice, Kananga

Een gelukkige Fabrice verlaat het oogziekenhuis van Kananga

  Om de vele mensen met oogaandoeningen in Kasaï-Central in Congo te behandelen, hebben we onlangs het gloednieuwe oogziekenhuis, genaamd Mulami Muimpe, in Kananga gebouwd. Het team heeft ondertussen het leven van talloze patiënten al veranderd, ook het leven van Fabrice.

  Fabrice is 38. Hij is gehuwd en heeft drie kinderen. Op een lapje grond verbouwt hij maniok en maïs en houdt hij kippen. Zijn vrouw kan door een rugletsel enkel nog licht werk doen. Het gezin kan maar net het hoofd boven water houden.

  Er ligt veel druk op de smalle schouders van Fabrice, maar hij houdt zich sterk. Hij probeert van elke dag iets te maken en zorgt altijd voor een vrolijke noot, ook als het moeilijk gaat.

  Maar in een paar maanden tijd is zijn zicht sterk achteruitgegaan. Hij zei er eerst niks over, omdat hij zijn vrouw en kinderen niet bang wou maken, maar hij kon het niet blijven verbergen.

  Op een dag kijkt een gemeenschapswerker die het dorp van Fabrice bezoekt naar zijn ogen. Fabrice heeft cataract. Als hij niet snel geopereerd wordt, is hij blind. Sinds hij dat weet, slaapt Fabrice niet meer. Fabrice zit met duizend vragen: “Hoe ga ik voor mijn vrouw en kinderen zorgen als ik blind ben? De operatie kan ik niet betalen.”

  Op advies van de gemeenschappelijke werker vindt hij de weg naar het Mulami Muimpe oogziekenhuis. Gezien zijn lage inkomen, dekt de sociale dienst van het ziekenhuis zijn medische kosten. Een hele opluchting voor hem.

  Na een consultatie bij de oogarts wordt Fabrice naar de operatiezaal gebracht. Dee troebele lens wordt vervangen door een kunstlens. Vervolgens wordt er een verband om zijn oog aangebracht om te voorkomen dat er stof of zand in zijn oog zou komen. De volgende dag verwijdert een verpleegkundige het verband. Fabrice kan zijn ogen niet geloven: hij kan weer zien!

  Met blijdschap keert Fabrice terug naar zijn dorp en vertelt aan iedereen dat hij weer kan zien! Vreugde en opluchting bij zijn vrouw en zijn kinderen.

  Wil je het oogziekenhuis van Kananga ook steunen en zicht schenken aan andere mensen zoals Fabrice? Doe vandaag nog een gift.