Ezer

Ezer krijgt helpende hand en kan naar school

  Mensen met albinisme kennen een graduele achteruitgang van hun zicht. Ezer Mputu is een speelse zesjarige Congolese jongen. Hij heeft twee broers en één zus. Samen met hun ouders wonen ze in een zeer bescheiden woning in de buitenwijken van Lubumbashi, in het zuiden van de DR Congo. Net als zijn broers, heeft Ezer albisme.

  In onze contreien komt deze aandoening zeer weinig voor. In de DR Congo treft albinisme echter tot 1 op 5.000 mensen. Deze genetische aandoening zorgt voor een gebrek aan pigment in de huid, waardoor iemand met albinisme bleker is dan hun niet-albino medemens.

  Ezer

  Ontsnappen aan armoede

  Met hun zessen wonen ze in een zeer bescheiden woning van nog geen 30 vierkante meter. Verscholen achter een geïmproviseerde golfplaten muur is de ingang naar een onverlichte ruimte waar enkel plaats is voor een zetel en een kleine televisie. Vloerbedekking is er niet. Een jong katje dartelt verloren langs één van de vier muren. De familie Mputu verdient met de verkoop van basisproducten niet voldoende om zich beter te veroorloven. Woorden schieten ons tekort om te omschrijven in welke erbarmelijke omstandigheden deze familie het leven doorstaat.

  Gevangen in armoede hebben de ouders niet de mogelijkheid gehad om Ezer naar de kleuterschool te sturen. Hierdoor heeft hij nooit leren lezen of schrijven. Zo snel worden de kansen van kinderen met een visuele beperking in Congo beknot.

  Een geluk bij een ongeluk

  Ezer

  Gelukkig worden albino kinderen er makkelijk opgespoord. Bij een missie, aangestuurd door een team specialisten van het Sainte Yvonne oogziekenhuis, een partner van Licht voor de Wereld, werden de broers van Ezer destijds opgemerkt. Vrij snel werd beslist om de school waar de jongens les volgden te sensibiliseren in het lesgeven aan kinderen met een visuele beperking. Ook de ouders van beide jongens werd hoop op een betere toekomst ingefluisterd.

  Veel kinderen zoals Ezer hebben niet het geluk van broers te hebben die voor hen het pad effenen. De meeste kinderen staan er alleen voor. Als hun ouders niet in contact komen met specialisten in oogziekten, komen ze in Congo vaak helemaal niet aan lezen toe.

  Maar voor Ezer draaide het dus anders uit. Om zijn lees- en schrijfachterstand in te halen, krijgt hij twee keer per week na school individuele opvolging in het Centrum voor Inclusief Onderwijs in Lubumbashi. Door te leren lezen, schrijven en andere vakken op school te volgen, krijgt Ezer de nodige kansen om zijn lot in handen te nemen en een eigen toekomst op te bouwen.

  De projecten die Licht voor de Wereld ondersteunt rond inclusief onderwijs maken een wezenlijk verschil in het leven van kinderen zoals Ezer. En dat is enkel mogelijk dankzij jouw steun! Doe vandaag een gift.