Clémentine

Clémentine: opweg naar toegankelijke oogzorg voor vrouwen

  Voor vrouwen in Kananga (DRC), een regio gekend door financiële onzekerheid, is het een hele klus om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar wanneer daar ook een oogziekte bij komt kijken, wordt het een ware strijdt. Zo ondervindt Clémentine, een 82-jarige vrouw, al drie jaar lang. Haar oogziekte verduistert geleidelijk haar zicht en met de tijd wordt het alleen maar erger. ‘Het bezorgt me steeds meer kopzorgen. Ik ben er zelfs door afgevallen.’

  Clémentine’s oogziekte maakt het al maar moeilijker om rond te komen. ‘Ik kan mijn geld niet meer goed tellen, want ik zie het niet meer. Ik heb steeds hulp nodig van anderen. Hoe moet ik nu nog mijn goederen verkopen?’ zucht ze.

  Het gebrek aan financiële middelen maakt de weg naar herstel moeilijk. Bovendien mist ze ook informatie over mogelijke behandelingen. ‘Iemand probeerde me ooit een bril te verkopen met de belofte dat ik dan weer goed zou kunnen zien, maar het was iemand die me probeerde op te lichten.’

  Op een dag leest ze in de kerk een folder over de opening van een gloednieuw oogziekenhuis in haar stad. Het gaat om het Mulami Muimpe ziekenhuis, gesteund door de Belgische ngo Light for the World. Met de opening van dit ziekenhuis ligt de oogzorg die Clémentine broodnodig heeft opeens binnen handbereik.

  Haar familie besluit hun spaarcenten samen te leggen om met Clémentine naar het ziekenhuis te kunnen gaan. Daar wordt ze begroet door vriendelijk en attent personeel, wat haar meteen geruststelt. Na een snelle consultatie valt het verdict: Clémentine lijdt aan cataract. Ze ondergaat meteen een operatie waarbij haar beschadigde ooglens wordt vervangen door en kunstlens.

  Na de ingreep merkt Clémentine een grote verbetering op in haar zicht: ‘ik ga eindelijk opnieuw zelfstandig mijn waar kunnen verkopen’ straalt ze van geluk.

  De getuigenis van Clémentine toont ons de dagelijkse strijd van vrouwen in Sub-Sahara-Afrika tegen hun oogziekten. Laat hen niet alleen vechten: draag bij aan een toekomst waarin elke vrouw toegang heeft tot noodzakelijke oogzorg. Doe een gift.