Zainabu

Zainabu heeft terug vertrouwen in de toekomst

  De 52-jarige Tanzaniaanse Zainabu woont in het dorp Mletele in de Ruvuma-regio in het zuidoosten van Tanzania. Al zeven jaar is Zainabu blind.

  “Het ging geleidelijk aan,” vertelt ze. “In het begin had ik er niet veel last van omdat ik nog altijd mijn groenten kon verkopen en mijn huishoudelijke taken kon uitvoeren. Maar mijn zicht blijft achteruitgaan. Ik begrijp niet wat er aan de hand is en het gaat van kwaad naar erger. Nu kan ik mijn dagelijkse taken niet meer aan en kan ik mij niet langer alleen verplaatsen of mijn geld tellen. Ik verlies alle levensvreugde en ik leef in de duisternis!

  Zainabu is van streek wanneer ze haar verhaal vertelt. Ze weet niet waarom ze blind is geworden. Ze heeft vertrouwen in de traditionele genezer van haar dorp, maar die kan haar niet helpen. Zainabu is blind en zal dat ook blijven, luidt het. Ze is niet langer zelfstandig en heeft voor alles de hulp nodig van haar man en familie.

  Jouw steun is onmisbaar en schenkt zicht aan mensen zoals Zainabu!

  “Op een goede dag ontmoet ik een vrouw die ook oogproblemen heeft gehad. Ze vertelt mij dat de dokters in het St.-Joseph ziekenhuis in Songea haar hebben behandeld en ze opnieuw kan zien.” Licht voor de Wereld steunt dit ziekenhuis sinds 2018 met de bedoeling de oogzorgdienst van het ziekenhuis te versterken en zodanig uit te bouwen dat lokale oogartsen de meeste oogziekten er kunnen behandelen.

  “Na dit gesprek beslis ik om naar het St. Joseph ziekenhuis te gaan,” vertelt Zainabu verder. “Daar onderzoekt een oogarts me en stelt cataract vast in beide ogen. Een eenvoudige operatie is de oplossing. Ik twijfel geen moment.”

  De oogarts plant de operatie van Zainabu in. Zij is helemaal niet bang voor de ingreep die trouwens heel goed verloopt. Een verpleegkundige verwijdert de oogverbanden de dag na de operatie en Zainabu weet met haar vreugde geen blijf. Zij straalt van geluk.

  “Alle moeilijkheden waarmee ik kampte toen ik blind was, laat ik nu achterwege. Ik heb terug vertrouwen in de toekomst. Ik kan mijn leven van voordien weer opnemen.” Zainabu belooft ook dat zij de mensen met oogproblemen in haar gemeenschap zal aanmoedigen om zich in het ziekenhuis te laten behandelen.

  Samen schenken we een cataractoperatie aan volwassenen als Zainabu. Doe vandaag een gift.