Prince

Prince kan naar school gaan ondanks slechtziendheid

  Prince, 15 jaar oud, is de jongste van een groot gezin dat in armoede leeft in het dorp Birembo, Zuidelijke Provincie in Rwanda. Rond zijn tiende werd Prince slechtziend vanwege een keratoconus. Dit is een degeneratieve oogziekte waarbij er op het hoornvlies een kegelvormige uitpuiling ontstaat.

  Prince is omwille van zijn oogaandoening al enkele jaren gestopt met school. Hij werd verscheidene keren geopereerd in het ziekenhuis van Kabgayi en kreeg visuele therapie. Sinds februari 2022 wordt hij op medisch, psychosociaal en educatief vlak opgevolgd door de cel inclusief onderwijs.

  Anselme, de ‘reizende’ leraar, brengt hem maandelijks een bezoekje. De lokale opvolging van Prince is niet vanzelfsprekend, want hij woont in een afgelegen streek: “Het is niet gemakkelijk om naar school te blijven gaan als je zo’n achterstand hebt opgelopen. Maar Prince is dapper en gemotiveerd, net zoals zijn ouders. Sinds de opstart van zijn opvolging heeft hij zijn zelfvertrouwen terug gevonden en is hij opener. Zijn leerkracht op school merkt ook het verschil en dat is positief”.

  Dankzij zijn telescoop kan Prince het schoolbord beter lezen. Zijn favoriete vakken zijn wiskunde en sociale wetenschappen. Zijn ouders zijn ook erg tevreden met z’n vooruitgang: “Heel veel dank aan de cel inclusief onderwijs voor de steun! We wensen ons kind enkel het beste toe op school en in het leven”.

  Dankzij de steun van de cel inclusief onderwijs ziet de docent van Prince vooruitgang bij de tiener.

  Elke maand komt Anselme, de reizende leraar, naar het huis of de school van Prince om hem te helpen met zijn lessen.

  Ondanks het leeftijdsverschil met zijn klasgenoten is Prince prima ontvangen in de klas en voelt hij zich hier op z’n plaats.