Eye-coaching

Eye coaching voor de partneroogziekenhuizen

    Licht voor de Wereld wil de kwaliteit van oogzorg in de partnerziekenhuizen waarborgen en zoveel mogelijk oogpatiënten bereiken. Om dit te garanderen is voortdurende bijscholing van het lokaal personeel noodzakelijk. Met ‘eye coaching’ brengen we via verschillende online platformen Belgische oogspecialisten in contact met oogartsen en paramedisch personeel van partnerziekenhuizen in Congo en Rwanda. Het doel is ‘Peer Coaching’, waar ze ideeën uitwisselen en van mekaar leren. Ontdek hieronder de getuigenis van dr. Jonckheere en dr. Tuyisabe.

    Voor de coronaperiode, gingen Belgische (para)medische experten naar de partnerziekenhuizen in, voornamelijk, Congo om persoonlijke coaching te geven. Door de COVID-pandemie en de bijhorende reisbeperkingen moesten we de plannen tijdelijk opbergen en een alternatieve oplossing bedenken. Zo is het idee van het online coaching project tot stand gekomen.

    Elk partnerziekenhuis krijgt een team van coaches toegewezen die op regelmatige basis advies kan geven over verschillende expertises aan het plaatselijk (para)medisch personeel. De uitwisselingen vinden plaats via verschillende online platformen. Indien nodig kan de coach ook ter plaatse gaan om zich vertrouwt te maken met de context, de infrastructuur en de uitdagingen van het oogziekenhuis. De Belgische specialist kan bijkomende opleidingen geven, operaties observeren en bijsturen, waar nodig…

    De eerste fase van het project is van start gegaan met het Sainte Yvonne oogziekenhuis in Lubumbashi, Congo en het Kabgayi oogziekenhuis in Rwanda. De maandelijkse online uitwisselingssessie tussen de coaches en de plaatselijke oogartsen en paramedisch personeel bieden voldoende ondersteuning over specifieke onderwerpen. Alles gebeurt in dialoog en heeft als doel capaciteitsversterking. Elke vijf maanden evalueren we de resultaten van deze coaching sessies.

    In de toekomst willen we dit project ook uitbreiden naar andere partneroogziekenhuizen in Congo, Rwanda en Tanzania. Andere opties, zoals een nauwere samenwerking tussen Belgische ziekenhuizen en partners van Licht voor de Wereld en andere disciplines erbij betrekken (bv. Optometristen, orthoptisten…), worden onderzocht.

    Getuigenis van dr. Paul Jonckheere, oogarts uit Deurne:

    Waarom steunt u Licht voor de Wereld?

    Sinds lang ben ik onder de indruk van wat dr. Staf Nietvelt (nvdr. oogarts en bestuurslid van Licht voor de Wereld), dr. Stefan Desmedt (nvdr. oogarts werkzaam tussen 2002 en 2008  in het Kabgayi ziekenhuis) en dr. Piet Noë (nvdr. oogarts werkzaam in het Kabagayi ziekenhuis tussen 2008 en 2017) in Rwanda en Congo bereiken.

    Wat motiveerde u om deel te nemen aan het eye coaching project?

    Op verzoek van Licht voor de Wereld ben ik naar het Kabgayi oogziekenhuis gegaan om het medische personeel op te leiden in oculoplastische chirurgie, een sub-discipline binnen de oogheelkunde. Weinig artsen in Rwanda hebben hier ervaring in. De motivatie en de inzet van de verpleegsters en oogartsen en de kwaliteit van de oogzorg in het Kabgayi oogziekenhuis hebben mij overtuigd om aan het project te blijven deelnemen.

    Hoe vaak hebt u contact met deze ziekenhuizen? Wat voor soort advies/opleiding geeft u?

    Samen met enkele verantwoordelijken van Licht voor de Wereld en de oogartsen van het Kabgayi ziekenhuis bespreken we tijdens een maandelijkse online-werkgroep welke experten in aanmerking komen. Wij gaan dan op zoek naar specialisten, die de kennis van de oogartsen in het oogziekenhuis kunnen verbeteren en uitbreiden naar verschillende sub-disciplines (kinderoogheelkunde, hoornvliespathologie, vitreo-retinale chirurgie,…).

    Daarnaast hebben wij ook op regelmatige basis contact met het team van Licht voor de Wereld. Samen met de oogartsen bespreken wij live via Zoom of WhatsApp medische dossiers en behandelingen.

    Wat zijn de voor- en nadelen van online coaching?

    Het voordeel is eenvoudige communicatie zonder tijdrovende en dure verplaatsingen. Het nadeel is, naar mijn mening, het gebrek aan persoonlijk en informeel contact.

    Heeft u een anekdote, die u met ons wil delen?

    Het gaat niet altijd om hulp en advies van Europa naar Afrika. Na mijn verblijf in Afrika vorig jaar, vroeg een Belgische collega me te kijken naar een ooglidontsteking. Dit bleek veroorzaakt door een tropische infectie. Ik vroeg dr. Theophile Tuyisabe, oogarts van het Kabgayi ziekenhuis, om raad en dankzij zijn advies hebben we de Belgische patiënt beter kunnen helpen.  De online sessies van de werkgroep creëren een persoonlijke band. Tijdens één van de laatste online vergaderingen hoorden we de tropische regen op de daken van het oogziekenhuis in Kabgayi.

     

    Getuigenis van dr. Théophile Tuyisabe, oogarts van het Kabgayi oogziekenhuis:

    Waarom vond u online Eye Coaching een goede aanvulling voor uw oogziekenhuis?

    Het oogziekenhuis in Kabgayi is een referentiepunt voor oogzorg in Rwanda. Daarom worden heel veel mensen met verschillende soorten oogproblemen voor behandeling naar hier doorverwezen. Het medische team bestaat uit jonge oogartsen, die echter geen ervaring hebben met de verschillende subsoorten of bepaalde specialisaties binnen oogzorg. Daarom hebben wij gekozen voor dit soort coachingproject. Deskundigen kunnen ons helpen op het gebied van technische deskundigheid en verbeteren onze managementvaardigheden. Dit helpt ons ons doel te bereiken.

    Hoe verliep dit project tot nu toe?

    Wij houden op regelmatige basis virtuele vergaderingen tussen het medische team van Kabgayi en de andere deskundige oogartsen. De vergadering houd verschillende thema’ s in:

    • De verwezenlijkingen in het oogziekenhuis tijdens de voorgaande periode
    • De uitdagingen
    • De noodzakelijke sub-specialiteiten
    • De weg vooruit, namelijk het zieken naar vrijwilligers die het team kunnen versterken.

     

    Hebt u al positieve resultaten gezien?

    Er zijn veel dingen bereikt:

    • Sabine Prinsen en dr. Daisy Godts zijn deskundigen op het gebied van strabismus, of scheelzien, en hebben een week lang in het Kabgayi oogziekenhuis cursussen gegeven over strabismuschirurgie en de klinische behandeling van patiënten (nvdr. Dr. Godts heeft daarnaast ook nog opleidingen over low vision en vision therapy gegeven).
    • We kregen advies over het juiste beheer en de juiste behandeling van patiënten met een bijzondere oogaandoening.

     

    Wat zijn uw verwachtingen voor de toekomst van dit project?

    Het coachingteam en de manier van coaching zullen vrijwilligers overtuigen om bij het oogziekenhuis langs te komen en opleidingen te volgen. Het helpt ook om de juiste richting te vinden voor de visie en missie van Kabgayi oogziekenhuis.

     

    Wil je ons steunen in onze oogzorgprojecten? Doe een gift!