Mamie

Ongesorteerde batterijen: een gevaar voor je ogen

  In één seconde kan je leven plotsklaps omslaan. Op een dag speelt Mamie (14) vrolijk buiten als haar moeder besluit om huisvuil te verbranden. Terwijl haar mama vuur oppookt, ontploft een batterij. Een hete giftige druppel spat recht in Mamies rechteroog.

  Als ze zomaar worden weggegooid, kunnen lege batterijen tussen het andere huisvuil namelijk geplet geraken en vervolgens in brand vliegen. Helaas is Mamie het slachtoffer van zo’n tragisch accident.

  Sindsdien gaat geen enkele dag voorbij zonder brandende pijn. Haar oog traant voortdurend en is rood en opgezwollen. Zij voelt zich altijd moe maar geraakt niet meer in slaap. Noodgedwongen haakt ze af op school.

  De impact op haar eens zo zorgeloze kinderleven is immens. Haar straatarme ouders blijven hopen dat het oogprobleem even snel verdwijnt als het was gekomen. Zij zijn ten einde raad. Ze willen voorkomen dat hun kind wegkwijnt van angst en verdriet.

  Uiteindelijk kan Mamies opa het leed niet meer aanzien. Hij neemt het heft in handen en trekt met zijn kleindochter naar het befaamde oogziekenhuis Sainte Yvonne in Lubumbashi, dat sinds 2009 wordt gesteund door Light for the World België.

  MamieDan gaat het opeens bliksemsnel. Mamie krijgt de diagnose posttraumatische cataract. Een week later is Mamie klaar voor de operatie. Haar oog werd verdoofd en dat geeft wat druk. Via een opblaasbaar ballonnetje wordt er daarom tegendruk geoefend (zie afbeelding rechts).

  De dag daarna mag het verband af. Voorzichtig opent Mamie haar rechteroog. Ze huilt opnieuw. Niet meer van de pijn, wel van opluchting en verwondering.

  Wil jij voorkomen dat kinderen zoals Mamie blind worden door gebrek aan behandeling? Doe dan vandaag nog een gift.