Kinderen met een visuele beperking helpen

  Wist je dat veel kinderen in Sub-Sahara-Afrika blind zijn enkel en alleen omwille van een gebrek aan toegankelijke oogzorg? De WHO stelt dat er wereldwijd elke minuut een kind het zicht verliest. Er zijn ongeveer 19 miljoen kinderen met een visuele beperking. 1,4 miljoen van hen zijn blind. De meest voorkomende oorzaak is armoede. Onrechtvaardig, vind je niet? Dat vindt Licht voor de Wereld ook. We willen blinde en slechtziende kinderen in Tanzania, Rwanda en Congo zoveel mogelijk dezelfde kansen geven als kinderen die goed zien.

  Slechtziendheid vaststellen bij kinderen

  De makkelijkste manier om visuele problemen op te sporen bij kinderen, is in scholen. Daarom trekken rondreizende leerkrachten erheen om in een eerste fase het onderwijzend personeel te informeren over oogziektes. Vanuit een ziekenhuis, gesteund door Licht voor de Wereld, vertrekt dan een medische ploeg naar de scholen voor een eerste opsporing.

  Zij onderzoekt de kinderen die tekens van slechtziendheid vertonen. Indien nodig dienen ze een eerste zorg toe zoals oogdruppels of -zalf. Als blijkt dat sommige kinderen een erge vorm van slechtziendheid vertonen, worden ze doorverwezen naar een specialist in één van de partnerziekenhuizen. Daar krijgen ze, na een serie oogtests, aangepaste zorg (medicatie of een operatie).

  De rol van de rondreizende leerkrachten stopt hier niet. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de opvolging van de kinderen die werden doorverwezen naar een oogkliniek.

  Medische opvolging: visuele therapie

  Een belangrijk onderdeel van de medische opvolging van de kinderen, is visuele therapie. In elk partnerziekenhuis is er een departement ‘visuele therapie’ en postoperatieve zorg. Deze dienst is gratis voor kinderen en beschikbaar voor iedereen die hier nood aan heeft.

  Verpleegkundigen met specialisatie in low vision, stimuleren en verbeteren het zicht door elk oog apart te oefenen. Afhankelijk van de aard van de oogaandoening, zijn vaak meerdere visuele therapiesessies nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval na een operatie van aangeboren cataract. Tijdens de periode voor dergelijke chirurgische ingreep is het zicht van kinderen met een visuele beperking niet getriggerd. Om de zenuwverbindingen te stimuleren, is visuele therapie noodzakelijk.

  Om de goede werking van een oogziekenhuis te garanderen, zet Licht voor de Wereld in op het opleiden van specialisten. Dan Tambwe Kongolo, is zo iemand. Hij genoot een algemene opleiding met een Duitse specialiste, en een specialisatie in het Aravind Hospital in India. Vandaag is hij de orthoptist die het Sainte Yvonne oogziekenhuis van Lubumbashi nodig heeft. Over zijn rol in de afdeling visuele therapie zegt hij: “Ik behandel kinderen met cataract, low vision of kinderen die enkel licht kunnen waarnemen. Daarnaast komen ook kinderen en volwassenen langs die problemen hebben met dubbel zicht (diplopie). Ook kinderen met low vision die schoollopen in inclusieve scholen, begeleid ik om verder hun zicht te oefenen. Licht voor de Wereld voorziet optische en niet-optische hulpmiddelen zoals vergrootglazen, handtelescopen en schrijfplanken, om die kinderen te helpen. Gemiddeld ontvangen we zo’n 6 à 7 kinderen per week.”

  Elk oogziekenhuis dat Licht voor de Wereld steunt, is voorzien van haar eigen optiekzaak en -atelier om zelf brillen op sterkte te maken.

  Inclusief onderwijs

  Het is voor ons belangrijk dat kinderen met een visuele beperking les kunnen volgen met ziende klasgenoten. Op die manier komen medeleerlingen en onderwijzend personeel in contact met kinderen met een visuele beperking. Alleen zo kunnen we het stigma dat nog steeds heerst rond handicap, doorbreken.

  “In Lubumbashi zijn veel gevallen van cataract bij kinderen,” verduidelijkt Dan Tambwe Kongolo. “Ik stel me de vraag wat er met deze kinderen zou gebeuren zonder de steun van Licht voor de Wereld.”

   

  Help een slechtziend of blind kind! Met 10€ schenk je een visuele therapie sessie. Met 20€ kan een kind voor een maand naar school. Met 150€ schenk je een kind een cataractoperatie en geef je zicht op een nieuwe toekomst. Doe een gift.
  Foto header: Onderschrift foto: Dr Aza onderzoekt het zicht van kinderen in de Mazinyungu school in Tanzanië. © SFRH