Oma Kaseka is 76 jaar oud en woont samen met haar man in de gemeente Bipemba die deel uitmaakt van de enclave Mbuji-Mayi in Congo.
Ze begint haar verhaal met krachtige woorden: “Ik wacht alleen nog op de dood, mijn leven heeft geen zin meer. Ik ben al drie jaar blind. Het ging geleidelijk aan en dat terwijl ik eigenlijk niet ziek was. Ik begrijp het niet.”
In de regio’s waar Licht voor de Wereld actief is, weet de bevolking vaak weinig over oogziekten. Mensen met oogproblemen bewustmaken en informeren over de oorzaken en behandelingen is dus van cruciaal belang. Het is ook noodzakelijk om naar de patiënten toe te gaan. Gemeenschapswerkers proberen de mensen te bereiken daar waar ze wonen, omdat ze dikwijls niet uit zichzelf naar het ziekenhuis gaan. Ze beschikken meestal niet over de nodige financiële middelen en/of weten niet dat een behandeling mogelijk is.
Kaseka voelt zich verloren en is de wanhoop nabij. “Vroeger bewerkte ik ons lapje grond en verkocht ik mijn groenten aan de parochie. Nu kan ik helemaal niets meer. Mijn man en ik hebben het echt moeilijk, alleen al om eten te kunnen kopen. Wij rekenen en hopen op de vrijgevigheid van de buren die ons regelmatig wat voedsel brengen maar het is moeilijk.”
Tot Kaseka op een dag hoort hoe iemand op straat de mensen met oogproblemen oproept om zich te laten onderzoeken door een gespecialiseerde verpleger. Het is één van de gemeenschapswerkers van het St.-Raphaël oogziekenhuis, een partnerziekenhuis van Licht voor de Wereld, in Mbuji-Mayi, Congo. De taak van de gemeenschapswerkers bestaat erin de bevolking te informeren over oogziekten en bestaande behandelingen en volwassenen en kinderen met oogziekten op te sporen. Het gaat erom barrières zoals angst en onwetendheid te doorbreken.
Kaseka beslist te gaan luisteren naar de gemeenschapswerkers. De verpleger die haar onderzoekt, stelt cataract in beide ogen vast. Hij verwijst haar door naar het St.-Raphaël oogziekenhuis waar de oogarts, dokter Hardi, haar zal opereren.
“De verpleger verzekert mij dat ik na de operatie opnieuw zal kunnen zien. Ik kan het amper geloven!” vertelt de oma.
Enkele dagen later gaat zij naar het ziekenhuis, zonder angst voor de operatie want de verpleger heeft al haar vragen beantwoord. “Ik had geen idee dat mijn blindheid te wijten was aan een ziekte waarvoor een behandeling bestond en dat ik ooit opnieuw zou kunnen zien.” vertelt ze verbaasd. De ingreep, die slechts een half uurtje duurt, verloopt vlekkeloos. En oma Kaseka ziet opnieuw!
“Het is een wonder, ik heb het leven van vroeger terug. Ik zal weer op het veld kunnen werken, mijn groenten verkopen en voor mijn man zorgen,” vertelt Kaseka met een stralende glimlach.
Interesse in een zichtreddende cataractoperatie te schenken, zoals dr. Hardi bij Kaseka uitvoerde? Deze kost slechts 52 euro. Doe vandaag een gift!