Kabange Numbi

De kleine Numbi wil oogarts worden

  Kabange Numbi is 6 jaar en woont met zijn ouders en drie broers in Katuba, een dorp ten zuidoosten van de grote stad Lubumbashi in Congo. Hoewel hij dezelfde opvoeding als zijn broers krijgt, heeft Numbi nood aan extra zorg. Vanaf zijn geboorte merken zijn ouders op dat er iets mis is met zijn ogen.

  De jongen is sinds enige tijd volledig blind en is genoodzaakt andere methoden te gebruiken om zijn weg te vinden. “Numbi volgt mijn stem om zich te oriënteren,” aldus de mama, “maar je blijft je zorgen maken.” Op school heeft haar zoon het namelijk heel moeilijk. Les volgen en huiswerk maken gaat moeizaam en de school heeft niet de nodige hulpmiddelen om Numbi te ondersteunen. Wanneer hij naar het eerste leerjaar overgaat, blijkt nog maar eens dat zijn visuele beperking hem in de weg staat. Numbi moet noodgedwongen stoppen met school.

  Kapya, Numbi & maman/mama

  Dankzij Kapya (links) krijgt Numbi een zichtreddende operatie in het Sainte Yvonne oogziekenhuis.

  De ouders zijn de wanhoop nabij wanneer Kapya, één van onze gemeenschapswerkers, Numbi opspoort. Kapya werkt voor het Sainte Yvonne oogziekenhuis, een partner van Licht voor de Wereld in Lubumbashi. Hij geeft informatiesessies in verschillende afgelegen dorpen om de mensen te sensibiliseren over blindheid en andere oogaandoeningen. Daarnaast spoort hij ook kinderen zoals Numbi op, om ze vervolgens door te sturen naar het Sainte Yvonne oogziekenhuis. Hij spreekt de ouders van Numbi aan en legt uit dat de oogartsen in het oogziekenhuis hen kunnen helpen. “Onze zoon heeft het moeilijk. Hopelijk hebben ze in het ziekenhuis een oplossing.” zegt de mama.

  In het ziekenhuis gaat Numbi op consultatie bij één van de lokale oogartsen. Daar luidt het harde verdict: cataract in beide ogen. Een diagnose die de ouders zwaar valt: “ik ben bang voor mijn kind en zijn toekomst.”, legt de vader uit. De dokters stellen hen gerust. Het is een oogziekte die met een relatief eenvoudige operatie genezen kan worden. Na een aantal aarzelende minuten, besluiten de ouders om de operatie te laten doorgaan.

  De volgende dag wordt Numbi klaargemaakt voor de operatie. Met een bang hartje wordt hij naar het operatiekwartier gebracht, maar Numbi hoeft niets te vrezen. De oogartsen van het Sainte Yvonne oogziekenhuis opereren met succes de ogen van de jongen. Nog geen dag later halen de verpleegkundigen de oogverbanden af. Wanneer Numbi zijn ogen opent, kan hij niet stoppen met glimlachen. Zowel hij als zijn ouders zijn dolgelukkig dat hij opnieuw kan zien!

  Numbi kan eindelijk terug naar school gaan en spelen met zijn medestudenten. Wat hij later wil worden? “oogarts!”, antwoordt de jongen enthousiast. Iedereen lacht. De toekomst is verzekerd.

  Schenk kinderen als Numbi zicht en hoop op een beter leven! Doe een gift.