“Mijn overwinning op kanker”

  Al enkele jaren hangt er een donkere schaduw over Janeti. Deze moedige Tanzaniaanse landbouwster merkte een bult onder haar oog op die steeds groter werd. In het begin was het niet pijnlijk, maar toen ze er op een dag een beetje aan krabde, begon het te vervellen en te bloeden. Dit baarde de 68-jarige weduwe enorme zorgen. 

  Janeti liet het hoofd niet hangen: ze probeerde eerst een kruidenmiddeltje en daarna ook oogdruppels uit de apotheek. Helaas tevergeefs, want de massa onder haar oog verdween maar niet. Het bleef zelfs groeien.  

  Op een dag verzamelde Janeti al haar moed om met een familielid 40 km verderop naar het Saint Francis Referral Hospital in Ifakara te gaan. Dit ziekenhuis wordt al enkele jaren gesteund door Light for the World België. 

  Bij aankomst kreeg Janti een enorme schok te verwerken: “De dokters vertelden me dat ik kanker had.” Toen ze deze angstaanjagende diagnose kreeg, voelde ze de grond onder haar voeten wegzakken. Maar in de schaduw van wanhoop was er nog een sprankje hoop. 

  De oogarts stelde voor om de massa chirurgisch weg te halen. Een operatie was haar enige redmiddel tegen kanker, maar boezemde haar ook angst in. Na even aarzelen besloot ze haar lot aan de deskundige handen van de arts toe te vertrouwen. 

  Een uur later ontwaakte Janeti uit narcose, verlost van een last die haar leven zo lang overschaduwd had. Het gezwel werd met succes verwijderd en zo ook het gevaar voor haar gezondheid.  

  “Ik ben zo gelukkig,” zegt ze met een stralende glimlach. “Ik ben trots op mijn overwinning op de kanker, en blij met mijn nieuwe uiterlijk, maar ook met de vriendelijkheid van de mensen die voor me zorgden in het ziekenhuis. Ik weet dat ik terug kan komen als ik een probleem met mijn ogen heb. Ik ben hier in goede handen. 

  Voordat ze terugkeert naar haar boerderij, heeft ze een boodschap voor het ziekenhuisteam: “Blijf mensen helpen zoals jullie dat doen, ongeacht hun leeftijd of financiële situatie.” 

  Janeti’s verhaal toont de positieve impact die oogzorg kan hebben op iemands leven. Met jouw steun maken we de hoop op een stralende toekomst voor mensen zoals Janeti tastbaar. Doneer nu.