Kazadi

“Opnieuw gezichten zien… Wonderbaarlijk!”

  De 31-jarige Emmanuel Kazai uit Congo is informaticus en werkt in computeronderhoud en -herstelling. Een intelligente man, die een gewoon leven leidt. Emmanuel is gelukkig getrouwd, en ziet zijn familie groeien. Hij doet zijn best om hen te onderhouden.

  In 2016 verliest hij zijn moeder en krijgt kort nadien de diagnose dat hij aan suikerziekte lijdt. Twee jaar later sterft ook zijn vader en rust de zorg van zijn hele familie op zijn schouders. Dit maakt het voor Emmanuel en zijn gezin nog moeilijker om het hoofd boven water te houden.

  De tragische gebeurtenissen in Emmanuels leven bereiken een hoogtepunt, wanneer hij zijn zicht begint te verliezen. Maand na maand vertroebelt zijn kijk op het leven, zowel letterlijk als figuurlijk. Hij verliest zijn job en zijn onafhankelijkheid. Door de vreselijke levensomstandigheden waar hij zich in bevindt, roept hij de hulp in van een lokale priester, die snel inziet dat Emmanuel dringend medische zorg nodig heeft.

  Hij stuurt de 31-jarige man naar het Saint-Raphaël oogziekenhuis in Mbuji Mayi, sinds jaren ondersteund door Licht voor de Wereld. Hij lucht er zijn hart over de gebeurtenissen van de voorbije jaren en denkt na over de oorzaak van zijn verminderd zicht: “Ik denk dat het aan mijn suikerziekte ligt, maar ik hoop dat de oogartsen hier in het oogziekenhuis mij duidelijkheid kunnen geven.”, aldus Emmanuel.

  De dokters in het oogziekenhuis stellen vast wat Emmanuel vermoedt: cataract in beide ogen. Door zijn suikerziekte is een operatie moeilijk. Zijn suikerspiegel is te hoog en hij moet insuline aankopen om die te doen dalen. Enkel zo kan de operatie doorgaan. De priester biedt opnieuw hulp en zorgt samen met de sociale dienst van het Saint-Raphaël oogziekenhuis voor de nodige steun. Emmanuel ondergaat een eerste operatie.

  “Opnieuw gezichten zien… opnieuw de wereld aanschouwen met mijn ogen. Het is een godsgeschenk. Wonderbaarlijk. Ik◦ben enorm dankbaar voor deze zegening.”, vertelt Emmanuel. Snel na de eerste succesvolle operatie volgt de tweede operatie en lukt het Emmanuel om beide ogen te openen. Het harde en ondersteunende werk van het oogziekenhuis, de sociale dienst en de priester hebben het leven van de 31-jarige man aanzienlijk verbeterd. Hij kan de draad weer oppikken en zijn familie ondersteunen. Allemaal dankzij een relatief eenvoudige operatie.

  Ook jij kan mensen als Emmanuel helpen opnieuw te zien. Doe vandaag een gift!