”Mijn droom is werkelijkheid geworden”

  Met de steun van Licht voor de Wereld heeft de 34-jarige dr. Selina Mruma haar studie oogheelkunde met succes afgerond. Ze is nu verantwoordelijk voor de meeste behandelingen van oogaandoeningen in het St-Joseph’s Mission Hospital in Songea, in de Ruvuma-regio van Tanzania.

  In deze regio bestond er voor de 2,3 miljoen inwoners enkel basis oogzorg. Voor operatieve ingrepen moesten de patiënten naar de grootstad Dar es Salaam. Een hele hoge drempel voor velen. Daarom versterkt Licht voor de Wereld de afdeling oogheelkunde van het regionale ziekenhuis. Dr. Selina geeft uitleg over haar werk en de steun, die zij ontving.

  Waarom wilde u oogarts worden?

  Oogheelkundige ingrepen brengen hoop en geluk bij mensen die soms al jaren in duisternis leefden. Het geeft hen een nieuwe kans om hun normale leven opnieuw op te nemen, waar zij van dachten dat het voorbij was door hun blindheid. In afgelegen gebieden zijn velen getroffen door een vermijdbare vorm van blindheid zoals cataract, omdat ze geen toegang hebben tot oogzorg. Het tekort aan oogartsen dwingt hen om lange afstanden af te leggen om zich te laten behandelen. De meesten kunnen zich zowel het vervoer als de behandeling niet veroorloven. Daarom wilde ik in St-Joseph werken, zodat ik de mensen van Ruvuma ter plaatse kan behandelen.

  Wat is uw professionele achtergrond?

  Voordat ik mij specialiseerde, had ik weinig ervaring in oogheelkunde. Ik bracht eerst twee weken door op de oogheelkundeafdeling in Mwanza. Vervolgens werkte ik twee maanden in St-Joseph en liep er een jaar stage. Nadien heb ik twee jaar als arts op pediatrie gewerkt.

  Welke steun heeft u gekregen van Licht voor de Wereld?

  De ngo steunde mij gedurende mijn opleiding door mijn studiebeurs en verblijfskosten te betalen. Hierdoor kon ik mijn droom realiseren. Ook de inrichting van de afdeling oogheelkunde met kwaliteitsvolle apparatuur, instrumenten en geneesmiddelen stelde Licht voor de Wereld ter beschikking.

  Wat vindt u het leukst en minst leuk aan uw job?

  Patiënten hun gezichtsvermogen verbeteren en het opnieuw goed laten zien, geeft mij voldoening. Ik ben ook blij als iemand met ernstige oogpijnen (zoals hoornvlieszweren of hoge oogdruk) me vertelt dat ze sinds de behandeling ’s nachts kunnen slapen omdat hun pijn weg is. Al het goede werk heeft zijn moeilijkheden en uitdagingen. Het moeilijkste deel voor mij is mensen te moeten vertellen dat ze niet meer kunnen zien, omdat ze te laat naar het ziekenhuis kwamen of omdat hun aandoening ongeneeslijk is.

  Heeft u nog dromen voor de toekomst?

  Ik droom ervan de beste oogarts te worden die er is. Ik wil zoveel mogelijk operaties uitvoeren met optimale resultaten. Dat komt met oefening en ervaring. Zelfs als dat betekent dat ik korte cursussen moet blijven volgen en andere meer ervaren oogartsen om advies moet vragen. Kinderoogarts maakt deel uit van mijn toekomstplannen, maar ik laat dat niet mijn enige focus zijn. Ik ben hier alleen en ik moet er zijn voor iedereen die hulp nodig heeft. Ik hoop dat onze oogheelkundeafdeling uitgroeit tot het grootste oogzorgcentrum van het zuiden van Tanzania, met nog meer gespecialiseerde oogartsen en personeel.

   

  Wil je ons steunen in onze oogzorgprojecten? Doe een gift!