Angélique kan het middelbaar eindelijk afmaken

  Angélique Nyanzira, een 19-jarig Rwandees meisje, woont bij haar ouders in het noorden van Rwanda, in het dorp Nyakiriba in het Burera district. Zij heeft drie zussen en drie broers en kookt heel graag.

  Twee jaar geleden begint het zicht van Angélique geleidelijk aan achteruit te gaan. In het begin heeft ze de indruk dat er, bij daglicht, ‘wolken’ voor haar ogen voorbijglijden. Nu ziet ze zo goed als niets meer. Ze zit in het derde jaar van het secundair onderwijs, maar kan door haar blindheid niet langer naar school gaan.

  Angélique leeft permanent in angst. Ze zit de hele dag thuis en huilt veel. “Het is alsof de hemel op mijn hoofd gevallen is”, vertelt ze snikkend. “Ik denk dat God mij verlaten heeft.” Gelukkig kan zij op haar broers en zussen rekenen. Ze heeft het echter moeilijk om hulp te moeten vragen elke keer dat ze zich wil verplaatsen.

  Haar familie maakt zich zorgen en brengt haar naar het lokaal gezondheidscentrum in Kinoni. Daar stellen de verplegers vast dat haar oogproblemen ernstig zijn. Ze sturen haar voor gespecialiseerde zorg door naar het door Licht voor de Wereld gesteunde Kabgayi oogziekenhuis.

  Angélique kijkt somber voor zich uit als dokter Tuyisabe haar in het Kabgayi oogziekenhuis onderzoekt.

  In het ziekenhuis onderzoekt hoofdarts, dokter Théophile Tuyisabe haar. Zijn diagnose luidt: cataract aan beide ogen, veroorzaakt door diabetes. Maar er is hoop want een oogoperatie kan haar zicht redden.

  Angélique kent niemand in haar omgeving die blind is door cataract en opnieuw kan zien. Ze begrijpt het niet en is doodsbang voor de operatie. De oogarts merkt haar onzekerheid en haar besluitloosheid en probeert haar gerust te stellen en te overtuigen van de doeltreffendheid van de ingreep. Angélique spreekt ook met andere patiënten in het ziekenhuis en kiest uiteindelijk voor de operatie.

  Dokter Tuyisabe opereert al snel het eerste oog van Angélique en het tweede de dag nadien. Beide ingrepen verlopen vlot. Na de operaties rust Angélique een nachtje uit in de patiëntenzaal van het ziekenhuis. En dan breekt de grote dag aan: een verpleger gaat de oogverbanden verwijderen.

  Voor Angélique is er een wonder gebeurd! Zij kan weer zien en eindelijk het gezicht van haar mama opnieuw herkennen! Vertrouwen stellen in de oogarts en zijn team blijkt uiteindelijk een heel goede beslissing te zijn. Wat zijn de plannen van Angélique? Het belangrijkste: haar secundair onderwijs afmaken. Eens haar diploma op zak wil ze graag onderwijzeres of kleermaakster worden.

  Zij kan opnieuw zien en om dat te vieren heeft zij haar mooiste kleurrijke jurk aangetrokken. Weg met die troosteloze blik, nu heeft Angélique een stralende glimlach op het gezicht!

  Wil je ook jonge mensen als Angélique helpen opnieuw te zien. Doe vandaag een gift!