Amakoyi

Amakoyi: “Het donker berooft me van alles”

  ‘Levend verlies’, de rouw om wat je verliest door een levenslange ziekte of beperking, snijdt diep. Het brengt onpeilbare dieptes van gemis met zich mee. Misschien herken je dit gevoel wel bij jezelf of in je omgeving?

  Ook Amakoyi (67) uit het dorp Lonkala, in DR Congo, kent dit gemis maar al te goed. Dertig jaar geleden verdiende hij nog de kost als landbouwer. Daarvoor had hij zijn ogen goed nodig.

  AmakoyiSindsdien werd zijn zicht almaar waziger. In zijn blik ligt een sluier van droefheid. “Verdriet en angst komen in golven. Verwacht en onverwacht. Soms gaan ze even liggen, dan weer komen ze hard opzetten”, zegt hij.

  Maar op een dag meert er een boot aan. Het zijn reizende dokters van het oogziekenhuis in Mbuji Mayi (Congo).

  Amakoyi krijgt de diagnose cataract aan beide ogen. Ze nemen hem mee in de boot en varen zeven uur lang naar het ziekenhuis. Tijdens een korte routineoperatie worden zijn troebele ooglenzen er vervangen door kunstlenzen.

  De terugtocht lijkt wel een sprookje … Alles wat hij lang geleden verloren had, vindt hij op en langs de rivier terug: zijn zicht, geluk, jeugd en toekomst.

  In sub-Sahara-Afrika lijden ruim 5,1 miljoen mensen zoals Amakoyi aan een vorm van blindheid die te verhelpen is. Elk jaar geven onze chirurgen zo’n 22.000 mensen hun verloren zicht terug.

  Met 52 euro schenk je een cataractoperatie aan iemand als Amakoyi. Doe vandaag nog een gift.

  Amakoyi 1 Amakoyi 2

  Amakoyi 3 Amakoyi 4

  Fotos: © András D. Hajdú