Twee nieuwe partners in Tanzania

  Een land dat 31 keer zo groot is als België, maar waar slechts 5 ziekenhuizen een pediatrische afdeling hebben. Dat is Tanzania. Licht voor de Wereld werkt samen met twee van die ziekenhuizen: KCMC in Moshi en CCBRT in Dar Es Salaam. Deze bevinden zich respectievelijk in de regio’s Kilimanjaro en Dar Es Salaam, aan de grenzen van het land.

  Vóór 2016 verrichte Licht voor de Wereld met de hulp van rondreizende leerkrachten zogeheten ‘school screenings’ in de regio Morogoro. Iets later volgde ook de regio Dodoma. Hierbij spoorden zij kinderen op met een visuele beperking die baat hebben bij een bril of soms ook een chirurgische ingreep. Deze kinderen moesten steeds lange afstanden overbruggen om tot in het CCBRT of KCMC-ziekenhuis te geraken. Een reis van Dodoma tot CCBRT in Dar Es Salaam is ongeveer 450km.

  In 2016 werd beslist om ook de nodige oogzorg voor kinderen in het binnenland op te bouwen. Daarvoor moest een samenwerking worden opgestart met rurale ziekenhuizen die aan een aantal voorwaarden voldeden: ze mochten nog geen externe steun ontvangen, moesten duidelijk potentieel aantonen en goed bestuurd zijn. Van de vijf ziekenhuizen die in eerste instantie werden geselecteerd, bleven na grondig onderzoek uiteindelijk het Saint Francis Referral Hospital en het Saint Joseph Referral Hospital Peramiho over. Respectievelijk gelegen te midden de regio Morogoro en in Songea (Ruvuma regio).

  Het nieuwe vijfjaren plan ‘Inclusive vision 2022-2026’ zet nu nog een stap verder in de voorziening van oogzorg voor kinderen. In de Dodoma regio ondersteunen we het Benjamin Mkapa Hospital en in de Morogoro regio het Morogoro Regional Referral Hospital. Deze grote instituten met een goede reputatie worden onder begeleiding van Light for the World Tanzania uitgerust met een pediatrische afdeling. Zo krijgen kinderen met een visuele beperking oogzorg dicht bij huis en hoeven ze niet langer kilometers af te leggen. De nieuwe ziekenhuizen fungeren eveneens als regionale coördinators voor oogzorg in alle scholen in hun regio.

  Tegen 2026 zullen ze consultaties en operaties uitvoeren op kinderen, brillen op sterkte en andere optische hulpmiddelen geven aan slechtziende kinderen en de opsporing van kinderen met een visuele beperking beheren in de scholen.

  Ook jij kan bijdragen aan onze strijd om oogzorg te voorzien aan kinderen in Afrika! Met 150 euro geef je een kind een zichtreddende cataractoperatie onder  algemene verdoving. Doe een gift!