ONZE NIEUWE AMBASSADRICE.

JENNIFER
HEYLEN.

Actrice en presentatrice Jennifer Heylen is ambassadrice van Licht voor de Wereld.
Ze is enorm fier om Licht voor de Wereld te steunen: “het is een organisatie die aan vele mensen opnieuw ‘zicht’ schenkt op een betere toekomst.”

Waarom steun je Licht voor de Wereld?

Tot voor kort kende ik Licht voor de Wereld (of Light for the World) helemaal niet. Ik had geen flauw idee van de problematiek van vermijdbare blindheid in Afrika en van de aanpak van de organisatie om dit te verhelpen. Na enkele gesprekken met mensen van Licht voor de Wereld en opzoekingswerk kwam ik meer te weten. Ik ben heel erg onder de indruk van de impact die hun projecten hebben op het leven van mensen.

Wat raakt je het meeste in de projecten?

In eerste instantie het feit dat Licht voor de Wereld lokale ziekenhuizen ondersteunt en samenwerkt met verschillende actoren ter plaatse. Ze leggen de verantwoordelijkheid op die manier bij de lokale bevolking. Dit heeft een reële en blijvende impact op verschillende niveaus: medisch, sociaal en economisch. Ook het feit dat opleidingen van plaatselijk personeel een zeer belangrijk onderdeel vormen binnen hun werking, vind ik belangrijk. Het is noodzakelijk om specialisten, zoals oogartsen, op te leiden in landen waar er een enorm tekort aan is. Dat komt de duurzaamheid van hun inspanningen ten goede. Wat mij het meeste raakt is dat je met een relatief eenvoudige cataractoperatie het leven van een kind of volwassene plots helemaal kan veranderen. Je schenkt hem of haar ‘zicht’ op een betere toekomst. Je kan het beschouwen als ‘mirakels’: een blinde opnieuw laten zien. Maar nee, het is dus puur medisch.

 

Steun Licht voor de Wereld en schenk zicht aan blinde mensen in Afrika:

 

Ja, ik doe een gift

Kende je de problematiek rond blindheid in Afrikaanse landen?

Nee, ik wist helemaal niet dat er mensen blind zijn enkel en alleen omdat ze geen toegang hebben tot kwaliteitsvolle oogzorg. Dit heeft een enorme impact op hun leven. Een kind kan niet meer naar school. Een vader of moeder kan niet meer werken, heeft geen inkomen en kan niet instaan voor de familie. Een grootouder kan de kleinkinderen niet meer zien en er ook niet langer voor zorgen.

Hoe zie je jouw ambassadeurschap concreet?

Als ambassadrice van Licht voor de Wereld wil ik hen meer visibiliteit geven en hopelijk meer sympathisanten aantrekken. Wie me kent weet dat ik zeer actief ben op sociale media. Ik zal dus hun campagnes en acties delen. Ook wil ik me actief inzetten tijdens evenementen zoals die in oktober in kader van de Werelddag van het Zicht. Op die manier wil ik mijn steentje bijdragen aan hun missie: de toegang tot kwaliteitsvolle oogzorg verzekeren, ook voor de meest kwetsbare mensen.

Welke boodschap wil je meegeven?

Dat je solidair moet zijn met mensen die het minder goed hebben. Jouw engagement zorgt er mee voor dat de ongelijkheid in de wereld afneemt.

Jennifer licht toe waarom en hoe we dit najaar 10.000 ogen willen openen.

Kijk hoe Jennifer reageert op onze spot die de impact toont van ons werk op mensen zoals de Rwandese grootmoeder Capitoline. Klik hier om de spot te bekijken.

Foto’s: © Maureen De Wit