Lokale ziekenhuizen in Tanzania

  In het binnenland werkt Licht voor de Wereld samen met twee lokale ziekenhuizen: het Saint Francis Referral Hospital in Ifakara, in de regio Morogoro en het Saint Joseph’s Mission Hospital in Songea, in de regio Ruvuma. In deze streken, waar respectievelijk 1,5 en 2,3 miljoen mensen wonen, werden tot voor kort slechts basisoogzorgdiensten aangeboden. Licht voor de Wereld versterkt in de twee regionale ziekenhuizen de oogzorgdepartementen zodat het lokaal personeel de meeste oogaandoeningen kan behandelen. Uiteindelijk moeten al deze inspanningen leiden tot twee goed functionerende oogafdelingen waar kinderen steeds terecht kunnen.

  Ifakara Eyes Initiative

  Dit initiatief van het Saint Francis ziekenhuis screent elk jaar tienduizenden schoolkinderen op oogproblemen. In 2019 screende een medisch team van Saint Francis alle scholen van het Kilombero District Council. In 2020 zal het team meer dan honderd scholen screenen, namelijk alle lagere scholen van twee districten (Ulanga and Malinyi district). Bovendien zullen de leerkrachten van deze scholen een opleiding krijgen om oogproblemen te herkennen en leren ze hoe ze leerlingen met een visuele beperking kunnen ondersteunen.

  Resultaten Ifakara Eyes Initiative 2019

  • Aantal bezochte scholen: 152
  • Aantal kinderen gescreend: 51.992
  • Aantal kinderen dat een behandeling kreeg: 1.892
  • Aantal kinderen dat een bril of hulpmiddel ontving: 390

   

  Opleidingen

  Saint Francis

  Dr. Paul Bartholomew van St. Francis startte in oktober 2018 een opleiding tot oftalmoloog aan de Muhimbili Universiteit in Dar es Salaam. Een van de optometristen volgde in 2019 een opleiding ‘visuele therapie’ in KCMC.

  Saint Joseph’s

  Ook het personeel van St Joseph’s volgde verschillende opleidingen. Dr Selina volgt in 2020 haar laatste jaar oftalmologie aan de Muhimbili Universiteit, een optometrist volgde in 2019 een opleiding ‘visuele therapie’ bij KCMC en twee medewerkers begonnen eind 2019 met een opleiding tot optometrist: één aan KCMC en de andere aan het Mvumi-instituut in Dodoma. Een van de verpleegsters is dankzij een extra opleiding in Mvumi opgeleid tot assistent-oftalmologische verpleegster in 2019.

   

  Steun onze partnerziekenhuizen zodat ze nog meer kinderen kunnen behandelen. Met 150 euros schenk je een zichtreddende operatie aan een kind. Met 20 euro schenk je een kind een bril. Doe een gift.