Yes we did it!

De congolese Esther heeft een stralende glimlach

Yes we did it!

10.000 ogen openen, samen maakten we het mogelijk
Meer dan 13.000 sympathisanten steunden onze eindejaarscampagne. Met de campagne ‘10.000 ogen openen’ wilden we genoeg geld inzamelen om 10.000 zichtreddende oogperaties in Afrika uit te voeren. Op zondag 31 december kwam de teller net op 100 procent te staan.

Start campagne op Werelddag van het Zicht
De Belgische ngo Licht voor de Wereld organiseert elk jaar, ter gelegenheid van de Werelddag van het Zicht in oktober, een sensibiliseringsactie om de strijd tegen vermijdbare blindheid in Afrika in de kijker te zetten. Omdat de ngo in 2017 ook haar 20-jarig bestaan vierde, was dit ook de ideale gelegenheid om het startschot te geven aan de najaarscampagne. Onder het motto ’10.000 ogen openen’ wilde de organisatie het nodige budget inzamelen om 10.000 cataractoperaties te financieren.

Een grote communicatiecampagne mobiliseerde de sympathisanten en nieuwe schenkers. Licht voor de Wereld spreekt van een groot succes. Niet minder dan 13.940 mensen hebben tussen 12 oktober en 31 december een bijdrage aan de campagne geleverd. In totaal verzamelde de ngo 533.435,15 euro, een bedrag dat 10.258 cataractoperaties mogelijk maakt. Zo’n operatie neemt slechts een kwartiertje in beslag en kost 52 euro. Licht voor de Wereld werkt samen met partnerziekenhuizen in Congo, Rwanda en Tanzania om mensen opnieuw zicht te schenken.

Cataract is de voornaamste oorzaak van blindheid in de wereld
Al meer dan 20 jaar strijdt Licht voor de Wereld tegen vermijdbare blindheid in Afrika door oogzorg toegankelijk te maken voor de armste bevolkingsgroepen. Elk jaar opereren lokale oogartsen, in de partnerziekenhuizen van de ngo, bijna 19.000 blinde en slechtziende kinderen en volwassenen. In de helft van al deze gevallen gaat het om cataractoperaties.
Er zijn naar schatting 36 miljoen mensen blind in de wereld waarvan 90 procent leeft in arme landen. In de helft van al deze gevallen is blindheid te wijten aan cataract. Cataract is een vertroebeling van de ooglens. Een relatief eenvoudige ingreep die slechts 15 minuten duurt bij een volwassene en 60 minuten bij een kind, kan het zicht herstellen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de cataractoperatie één van de heelkundige ingrepen met de hoogste kostenefficiëntieratio. De kostprijs is laag en het resultaat indrukwekkend omdat zo’n operatie de patiënt als het ware een nieuw leven schenkt.