Het vertrouwen van de mensen winnen, vraagt tijd.

“Ik sta graag dicht bij de mensen”

  Zonder het harde werk en de toewijding van de medewerkers in onze projecten, zouden we niet vooruit raken. Daarom stellen we u graag aan enkelen van hen voor. Vandaag is Yannick Ilunga aan de beurt: hij is één van van de gemeenschapswerkers van het Mwangaza ziekenhuis in Kolwezi, Congo.

  Foto: Jorgo Kokkinidis

  Hoogste score op de aanwervingstest

  Yannick is 33 jaar, doet zijn werk als gemeenschapswerker echt heel graag en altijd met de glimlach. Hij vertelt dat toeval een grote rol heeft gespeeld in zijn beroepskeuze. “Begin 2016 vertelde de parochiepriester mij dat een nieuw ziekenhuis zou worden geopend in Kolwezi en dat er personeel werd gezocht. Ik dacht bij mezelf, waarom niet? En zo stelde ik mij kandidaat. Mijn kandidatuur werd aanvaard en ik heb een opleiding tot gemeenschapswerker gevolgd. Nadien kwam de aanwervingstest: er waren vijftien kandidaten en ik haalde het beste resultaat. Zo werd ik gemeenschapswerker.”

  Mensen met oogproblemen opsporen

  “Een gemeenschapswerker gaat op op zoek naar patiënten in de gemeenschap, bij hen thuis, in scholen,… en verwijst hen door naar het ziekenhuis voor een onderzoek of behandeling”, legt Yannick uit. Het Mwangaza ziekenhuis opende in mei 2016 de deuren en onmiddellijk stroomden patiënten uit de hele provincie toe. Yannick speelde daarin een belangrijke rol. Hij bracht heel wat patiënten naar het ziekenhuis en doet dat tot op vandaag nog steeds.

  Yannick onderzoekt de leerlingen van een lagere school.

  Vertrouwen winnen

  “Het mooiste aan mijn werk is, volgens mij, dat ik zoveel contact met de bevolking heb. Ik sta immers graag dicht bij de mensen. Soms moet ik lang met de patiënten praten om ze te overtuigen, om hun vertrouwen te winnen. Al te vaak weten mensen niets over oogziektes en over mogelijke behandelingen. Als ik iemand heb kunnen overtuigen om naar het ziekenhuis te gaan en hen daar opnieuw ontmoet na een zichtreddende operatie, voel ik me fier. Die patiënt is gelukkig en ik heb een heel klein beetje aan dat geluk bijgedragen.”

  Help onze gemeenschapswerkers om oogzorg toegankelijk te maken voor iedereen. Doe een gift.