fbpx
 

10 oktober: ‘World Sight Day’

Namsul

10 oktober: ‘World Sight Day’

Op ‘World Sight Day’, de tweede donderdag van oktober, vragen we extra aandacht voor vermijdbare blindheid in ontwikkelingslanden. Het percentage mensen met een visuele beperking is in deze landen acht keer hoger dan in landen met een hoge inkomensgraad. Dat zegt een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is bovendien het eerste rapport ooit van deze instantie over oogzorg. Naar aanleiding van de World Sight Day organiseren we een bijzondere sensibiliseringsactie, gratis consultaties en oogscreenings in Tanzania en Rwanda. 

‘World Report on Vision’: een primeur

De Wereldgezondheidsorganisatie lanceert naar aanleiding van World Sight Day haar eerste rapport over oogzorg. Isabelle Verhaegen, onze directeur, benadrukt het belang van dit rapport:

“Het is een belangrijk signaal dat de WHO hierover een rapport publiceert. Het geeft aan dat er nog veel werk is: 2,2 miljard mensen wereldwijd hebben een visuele beperking. Bijna de helft daarvan heeft geen toegang tot een essentiële operatie of simpelweg de nodige hulpmiddelen zoals een bril. Hun visuele beperking staat rechtstreeks in verband met armoede en moeilijke toegang tot medische zorgen. Bijna de helft van alle blinde mensen heeft cataract. Een eenvoudige operatie kan hun zicht, zelfs na jaren blindheid, herstellen.”

Bijzondere acties ter gelegenheid van World Sight Day

Onze organisatie maakt oogzorg toegankelijk voor iedereen, ook en vooral voor de allerarmste mensen. Ter gelegenheid van World Sight Day organiseren de partnerorganisaties in Tanzania en Rwanda  vandaag bijzondere acties.

De medische staff van de oogafdeling van KCMC, Kilimanjaro Christian Medical Centre in Moshi organiseert tussen 9 en 11 oktober gratis oogscreenings. Via de radio wordt opgeroepen om naar het ziekenhuis te komen en oogproblemen op tijd te laten behandelen. Licht voor de Wereld ondersteunt sinds 2013 de werking van dit ziekenhuis. Ook een ander partnerziekenhuis, het Saint Francis Referral Hospital in Ifakara organiseert vandaag gratis consultaties en stelt brillen aan goedkopere prijzen ter beschikking.

In Kabgayi, Rwanda, organiseert het oogziekenhuis eveneens gratis oogscreenings. Bovendien coördineert het medisch team er ook een mobiele kliniek in het district Muhanga, in centraal-Rwanda. Zo wil Licht voor de Wereld ook de allerarmste mensen bereiken en kwalitatieve oogzorg bieden.

Najaarscampagne: ‘10.000 ogen openen’

In het najaar 2019 wil Licht voor de wereld  samen met al onze sympathisanten zo veel mogelijk ogen openen. Vanaf de World Sight Day op 10 oktober tot 31 december willen we genoeg geld inzamelen om 10.000 cataractoperaties te bekostigen en zo evenveel ogen te openen.

Doe vandaag nog een gift en help 10.000 ogen openen. Bedankt!

© Raymond Kasoga – een consultatie in het KCMC-ziekenhuis

Oogscreening door dr. Aza van het Saint Francis Referral Hospital in Ifakara

Mobiele kliniek in Muhanga, Rwanda