fbpx
 

Na jaren in de duisternis…

Fatuma en haar grootmoeder

Na jaren in de duisternis…

Het 13-jarige meisje Fatuma woont met haar ouders in Morogoro, in het centrum van Tanzania, op 340 km van de grootstad Dar es Salaam. Drie jaar geleden begon haar zicht achteruit te gaan.

Vandaag ziet ze heel slecht. Ze struikelt zelfs over voorwerpen die net voor haar neus staan.

Lezen lukt ook niet echt meer en dat komt haar schoolprestaties zeker niet ten goede. De leerkrachten stellen vast dat ze haar huiswerk niet meer inlevert en denken dat ze haar geveinsde slechtziendheid inroept om haar schoolwerk niet te doen. Ze wordt daarvoor zelfs regelmatig gestraft.

“Fatuma zit in het vierde leerjaar” vertelt haar grootmoeder ons met tranen in de ogen, “maar ze heeft dat jaar al drie keer overgedaan omdat zij nooit slaagt voor het examen. Wij hebben haar naar lokale ziekenhuizen en zelfs genezers gebracht maar niets hielp. Ziet u dit litteken naast haar rechteroog? Dat is een brandwonde die zij opliep toen een genezer uit ons dorp een ritueel uitvoerde dat haar ogen zou genezen.”

Fatuma is zo goed als blind door cataract

Een screening naar oogziekten in Fatuma’s school, opgezet door het CCBRT oogziekenhuis, brengt eindelijk soelaas. Licht voor de Wereld steunt de werking van dit oogziekenhuis sinds 1997. Gespecialiseerde verplegers die de onderzoeken uitvoeren, verwijzen de kinderen met visuele problemen door naar het ziekenhuis voor verder onderzoek en een behandeling.

Het oogonderzoek toont aan dat Fatuma cataract in beide ogen heeft. Het ziekenhuis zorgt voor het transport. De volgende dag zit het meisje klaar voor het operatiekwartier. Zenuwachtig wacht ze haar beurt af voor haar cataractoperatie.

De operatie van Fatuma verloopt zonder problemen. De dag nadien verwijdert de verpleegster het oogverband. Het meisje knippert even en kijkt dan met een brede glimlach haar grootmoeder en alle andere aanwezigen in de operatiezaal aan… Het is jaren geleden dat zij nog zo goed kon zien!

Ontroerd zegt de grootmoeder: “Ik heb echt geen woorden om mijn geluk uit te drukken! Ik dank alle mensen die dit, op een of andere manier, mogelijk maakten. Nu kan Fatuma terug naar school en ik ben ervan overtuigd dat ze voor haar examens zal slagen.”

“Ze zou heel graag verpleegster worden,” voegt zij eraan toe. “En, als het God belieft, kan ze deze droom nu waarmaken.”

 

De dag na de operatie verwijdert
de verpleegster Fatuma’s oogverband.

52 euro volstaat om het zicht van een patiënte als Fatuma te redden. Het gaat om een relatief eenvoudige ingreep die amper 15 minuten duurt. Met jouw steun kunnen meisjes als zij terug naar school en hebben ze zicht op een betere toekomst. Doe nu een gift.