Het verhaal van achtjarige Paul uit Congo

achtjarige Paul van Congo heeft cataract.

Het verhaal van achtjarige Paul uit Congo

Paul is een achtjarige Congolese jongen die volledig blind is door cataract. Hij woont in Kasula, een zeer arme wijk van de stad Kolwezi, in het zuiden van Congo. De jongen verstopt zich achter zijn moeder, Carole. “Het begon allemaal drie jaar geleden toen het zicht van mijn zoontje achteruit begon te gaan. In het begin durfde hij er niet over praten omdat hij dacht dat het zijn schuld was, tot ik merkte dat iets niet klopte. Ik heb het hem verschillende keren moeten vragen voor hij mij durfde te zeggen dat hij niet meer zo goed zag”.

Carole legt uit dat ze eerst een traditionele genezer raadpleegde. “Die deed niets, alleen maar geld vragen.” Gelukkig voor Paul heeft de genezer geen verdere schade aangericht, wat vaak wel gebeurt. Een familielid van Carole vertelt over het werk van het Sainte Yvonne oogziekenhuis in Lubumbashi. Het is op dit moment voor Carole en haar familie nog het dichtstbijzijnde ziekenhuis dat oogzorg verleent. Het ligt spijtig genoeg op 300 km van Kolwezi. Sainte Yvonne is het eerste ziekenhuis dat Licht voor de Wereld in het zuiden van Congo uitbouwde tot referentieziekenhuis voor oogzorg in die regio.

Paul en zijn mama naast het oogziekenhuis

Ter plaatse stelt dokter Tambwe cataract aan beide ogen vast. Hij raadt Carole aan om haar zoontje zo snel mogelijk te laten opereren. Gelet op zijn leeftijd, vijf jaar op dat moment, is er geen twijfel mogelijk: hoe sneller hij geopereerd wordt, hoe beter het resultaat.

De ingreep wordt enkele dagen later ingepland. “Ik kan mij alles nog perfect voor de geest halen. Wij werden zeer goed ontvangen in het ziekenhuis en de dokter heeft heel goed werk geleverd.” De operatie is inderdaad een succes want Paul kan opnieuw zien. “Het klinkt een beetje als magie”, voegt Carole er nog aan toe.

Het verhaal van Paul is hiermee echter nog niet afgesloten. Enkele maanden geleden begint Paul opnieuw wazig te zien. “Wij waren heel ongerust”, vertelt Carole. Deze keer gaat het om secundaire cataract, een aandoening die wel meer voorkomt bij mensen die van cataract geopereerd zijn.

De laserbehandeling van secundaire cataract is gelukkig heel eenvoudig, snel en pijnloos. Bovendien moet deze familie niet langer 300 km afleggen om naar het oogziekenhuis te gaan want in 2016 opende Licht voor de Wereld een oogziekenhuis in Kolwezi.

Mama Carole is opgelucht. “Mijn zoon is niet langer blind. Hij speelt buiten zoals alle andere kinderen, kan goed zien en gaat naar school. Ik heb vertrouwen in zijn toekomst”, zegt zij.

Een kind van cataract opereren kost 150 euro, voor een volwassene is de kostprijs 52 euro. Het gaat om een relatief eenvoudige ingreep die een gigantische en onmiddellijke impact heeft op het leven van iemand als de kleine Paul. Steun ons nu.