Célestin & Jacques

Twee broertjes uit Lubumbashi

  Célestin en Jacques, twee broertjes uit Lubumbashi, zijn beiden volledig blind.

  Twee blinde kinderen hebben is een zware last voor hun moeder, Lorriane. Door hun visuele beperking kunnen de kinderen niet naar school en moet Lorriane de ganse dag voor hen zorgen. Dit betekent dat zij niet kan gaan werken.

  Tot op een dag het medisch team van het oogziekenhuis Ste Yvonne een mobiele kliniek in hun buurt organiseert. Een verpleger stelt bij beide jongens cataract vast. Hij vertelt aan de familie dat een eenvoudige operatie de ziekte kan genezen en dat beide jongens daarna goed zullen kunnen zien.

  Lorriane hoort hier voor het eerst de naam van het Sainte Yvonne oogziekenhuis dat Licht voor de Wereld sinds 2009 steunt. Ze brengt haar twee zoontjes, Célestin en Jacques, naar het ziekenhuis waar een plaatselijke oogarts de kinderen onmiddellijk opereert.

  De operatie alleen volstaat niet. De kinderen moeten regelmatig terug naar het ziekenhuis voor visuele therapie. Die is zeer belangrijk om hun zicht te stimuleren en te optimaliseren. De therapeuten trainen elk oog afzonderlijk. De jongens krijgen een bril om goed veraf te zien.

  Dankzij de visuele therapie kan de kleine Jacques opnieuw goed zien. Bij Célestin zien de zaken er eerst minder rooskleurig uit want zijn zicht gaat opnieuw achteruit. Het gebeurt inderdaad dat, na de operatie, het kapsel waarin de kunstlens werd geplaatst, troebel wordt; er is dan sprake van secundaire cataract.

  Gelukkig kunnen de oogartsen in onze ziekenhuizen ook dit verhelpen. Célestin krijgt een behandeling met de Yag-laser. Enkele seconden volstaan om de vertroebeling weg te nemen en het jongetje zijn zicht te herstellen.

  En de ingreep is geslaagd: Célestin kan onmiddellijk goed zien!

  Zijn moeder bedankt het team van Ste-Yvonne uitvoerig: “ik ben zeer tevreden over het ziekenhuis. Hier werken goede dokters en therapeuten. Zodra de oogproblemen van mijn kinderen helemaal achter de rug zijn ga ik ze op school inschrijven. Zij zijn nog nooit naar school geweest maar daar komt nu eindelijk verandering in!”

  Een cataractoperatie bij kinderen zoals Célestin en Jacques kost slechts 150 euro. Samen schenken we kinderen als Jacques en Célestin zicht op een betere toekomst!

  Doe een gift.