fbpx
 

Tanzania: impact van het coronavirus

Iranzi - Karen Vandenberghe

Tanzania: impact van het coronavirus

Deze update verscheen op 2 april 2020.

De Covid-19 pandemie treft ook Tanzania. De overheid meldt 20 bevestigde gevallen én één overleden persoon. De regering heeft ‘lichte’ maatregelen afgekondigd die kunnen verstrengd worden indien het virus zich verder verspreid. Onze partnerziekenhuizen hebben specifieke hygiënemaatregelen genomen en het merendeel van onze onderwijsprogramma’s zijn opgeschort.

20 bevestigde gevallen

In Tanzania hebben tot nu toe slechts 20 mensen positief getest op het coronavirus. Volgens de minister van Volksgezondheid werd nog geen enkele binnenlandse besmetting vastgesteld. Het zou enkel gaan om uit het buitenland ‘geïmporteerde’ besmettingen. Het eerste geval werd op 15 maart gediagnosticeerd en betrof een 46-jarige Tanzaniaanse die terugkwam van een verblijf in België. Een ziekenhuis in Arusha (in het noorden van het land) nam haar op voor behandeling. Ze herstelde goed en heeft ondertussen het ziekenhuis kunnen verlaten.

De overheid heeft enkele maatregelen genomen. De scholen zijn gesloten, sportevenementen uitgesteld en reizigers uit landen, getroffen door de pandemie, moeten in quarantaine. Restaurants en bars blijven open. Opmerkelijk is dat deze beperkingen geen betrekking hebben op het bijwonen van religieuze erediensten. President John Magufuli heeft een merkwaardige verklaring afgelegd na een kerkdienst die hij op 22 maart bijwoonde. Hij verklaarde namelijk dat covid-19 Satans werk is en dat het coronavirus in het lichaam van Christus niet kan overleven. Hij weigert moskeeën en kerken te sluiten. Zijn verklaring werd door verschillende buitenlandse media overgenomen waaronder HLN.be.

Impact op onze projecten

Onze vier partneroogziekenhuizen passen strengere hygiënemaatregelen toe om de besmettingsrisico’s te beperken. Zij blijven open om dringende gevallen te kunnen behandelen. Zo vermijden ze dat mensen definitief blind worden na een oogtrauma, complicaties na conjunctivitis of een andere aandoening. De ziekenhuizen installeerden bijkomende waterpunten, aan de ingangen en uitgangen, waar mensen hun handen kunnen wassen. Op infopanelen, verspreid in de gangen van de ziekenhuizen, lezen de patiënten de geldende maatregelen. Er zijn wel duidelijk minder patiënten die langskomen voor verzorging.

Bepaalde geplande activiteiten zijn opgeschort. Zo annuleert het medisch team van het KCMC- oogziekenhuis, gelegen in het noorden van Tanzania, de tiendaagse chirurgische mobiele kliniek naar het Saint Joseph’s Mission Hospital nabij Songea, in het zuiden van het land. Ze verplaatsen deze naar een latere datum.

Aangezien de scholen gesloten zijn, zijn ook alle activiteiten van het Ifakara Eye Initiative die betrekking hebben op de opsporing van kinderen met een visuele beperking in de scholen geannuleerd. De bewustmakingscampagnes omtrent oogziekten en de workshops die leerkrachten de beginselen van een eerste basisoogonderzoek moeten aanleren, zijn eveneens geannuleerd. Het medisch team van het Saint Francis Hospital in Ifakara verzekert wel de opvolging van de kinderen die continu oogzorg nodig hebben.

Licht voor de Wereld dankt het medisch en administratief personeel van onze partners in Tanzania oprecht voor hun toewijding en solidariteit in deze moeilijke tijden. Onze organisatie is trots om te mogen samenwerken met deze partners die zich onvermoeibaar inzetten voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Wij zetten alles in het werk om samen deze beproeving te doorstaan.

Hier kan je de impact van de pandemie in elk land volgen.

Foto header: Karen Vandenberghe

Lees ook: