fbpx
 

Zelfs tijdens corona blindheid bestrijden

Zelfs tijdens corona blindheid bestrijden

De hele wereld gaat momenteel door een ongeziene gezondheidscrisis. Ook voor de Congolezen vormt het coronavirus een groot gevaar. De coronacrisis heeft er eveneens een grote sociaaleconomische impact. Toch werken Congolese artsen in de partnerziekenhuizen van Licht voor de Wereld dapper verder.

Hoewel de coronacrisis duidelijk impact heeft op de werking van hun partnerziekenhuizen, blijven deze open om dringende oogzorg te verlenen. De medische teams zijn gemotiveerder dan ooit om iedere patiënt te helpen. De huidige situatie zorgt echter voor heel wat moeilijke uitdagingen.

De partnerziekenhuizen van Licht voor de Wereld nemen alle nodige voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan en hun personeel te beschermen. 

Gezondheidscrisis én sociale ramp

 
De Congolezen zijn erg kwetsbaar voor de pandemie. Ze hebben weinig toegang tot gezondheidszorg: zes keer minder dan West-Europeanen. Vele Congolezen hebben onvoldoende toegang tot schoon water om de handen te wassen. Er is een tekort aan medisch materiaal en geschoold personeel. Een sociale zekerheid om op terug te vallen, is onbestaande. Bovendien leeft de meerderheid van de bevolking van ‘informele jobs’ zoals straatverkoop om te overleven. Het is heel moeilijk om van deze mensen te eisen dat zij strikte lockdown maatregelen naleven.

Het coronavirus zal niet alleen impact hebben op de gezondheid van de meest kwetsbare mensen in Afrika. De sociaaleconomische gevolgen zullen mogelijks nog groter zijn. De coronacrisis zorgt in verschillende Afrikaanse landen voor stijgende voedselprijzen. Dit treft vooral de meest kwetsbare mensen. In Congo staan sommige mensen voor een onmogelijke keuze: ziek worden door het coronavirus of verhongeren.

Dokter Francine: “We willen geen enkele patiënt omwille van financiële redenen naar huis sturen zonder behandeling.”

 
Dokter Francine Nday is oogarts in het Sainte Yvonne ziekenhuis in Lubumbashi, Congo. Ze vertelt over de moeilijke situatie:

“Ons ziekenhuis heeft het moeilijk. Er komen minder patiënten, dus onze eigen middelen dalen enorm. Bovendien zijn de patiënten die een dringende oogoperatie nodig hebben, vaak heel arm en kunnen zij niets bijdragen voor hun zorg. Gelukkig kunnen ze rekenen op onze sociale dienst. Die zorgt ervoor dat we geen enkele patiënt zonder behandeling naar huis moeten sturen.”

De dokter vertelt over een patiëntje dat ze onlangs ontving: de kleine Yohari en haar mama Rose. Het meisje is drie jaar en heeft haar oogje bezeerd door een ongelukje tijdens het spelen. Het rechteroogje van Yohari is zwaar beschadigd. Zonder een dringende oogoperatie zal zij halfblind blijven. Haar mama maakt zich ernstig zorgen want haar gezin heeft niet de financiële middelen om de operatie te betalen.

Benieuwd hoe het verhaal van de kleine Yohari afloopt? Neem dan zeker een kijkje op onze campagnewebsite!

Het rechteroogje van de driejarige Yohari is zwaar beschadigd. Zonder een dringende oogoperatie zal zij halfblind blijven!