De muzikale ster van het ziekenhuis

  De Rwandese Salvatore Ndekeze is 29 jaar en werkte reeds enkele jaren als verpleger in de operatiezaal van het Kabgayi oogziekenhuis in Rwanda.  Momenteel volgt hij de opleiding tot Technicien Superieur en Ophtalmologie (TSO). Een gespecialiseerd oogverpleger dus. Van zodra hij deze studie afgewerkt heeft, keert hij terug naar Kabgayi oogziekenhuis om er het medisch team opnieuw te ondersteunen.

  Salvatore heeft twee passies in het leven: zijn werk en zijn muziek. Sinds een radiostation één van zijn liedjes draaide, is hij de ‘ster’ van het ziekenhuis.

  “Vergt veel concentratie”

  We spraken Salvatore in het operatiekwartier net voor hij zijn opleiding startte: “Ik ben verantwoordelijk voor de pre- en postoperatieve zorgen”, legt hij uit. “Ik maak de patiënt klaar voor de operatie, ga hem ophalen en breng hem tot bij de operatietafel. Ik moet ook al het materiaal klaarleggen dat tijdens de ingreep gebruikt zal worden. Ook het nakijken of alle instrumenten wel steriel zijn, behoort tot mijn taken. Dit is van het allergrootste belang. Tijdens de operatie sta ik de dokter bij door hem de instrumenten aan te reiken. Dat vergt veel concentratie”.

  Gevlucht uit Burundi

  Salvatore maakt sinds juni 2015 officieel deel uit van het team van Kabgayi. Voordien woonde hij in Burundi, een buurland van Rwanda. In 2014 volgde hij in Kabgayi, gedurende enkele maanden, een opleiding in de operatiezaal. Nadien ging hij terug naar huis. Toen de politieke situatie in zijn geboorteland gevaarlijk werd, moest Salvatore het land verlaten. “Het was veiliger voor mij”, vertrouwt hij ons toe. “Ik heb contact opgenomen met het oogziekenhuis en gevraagd of ik hier aan de slag kon. Gelukkig was er net een vacature, zo kwam ik weer in Kabgayi terecht. Ik heb het hier erg naar mijn zin en zou graag blijven. Ik hou echt van het team hier.”

  Salvatore alias ‘Young Doctor’

  Naast zijn werk heeft Salvatore nog een andere passie: de muziek. Iedereen in het ziekenhuis, zelfs sommige patiënten, kennen hem. Niet te verwonderen want hij is ook bekend als de ‘Young Doctor’. Een van zijn liedjes kwam zelfs op de radio en hij heeft reeds enkele clips gemaakt die op YouTube te bekijken zijn. “Met mijn eerste loon trok ik onmiddellijk de studio in om een eerste liedje op te nemen: Kuja Kwangu (= ‘kom naar mij toe’ in het Swahili). Het gaat over liefdesverdriet en over een meisje dat mij verliet toen ik naar Kabgayi verhuisde.”

  Steun het fantastische medische team van onze partnerziekenhuizen. Doe vandaag nog een gift.