De stralende glimlach van kleine Saïdi

  Witte vlekjes in de ogen

  De kleine Saïdi woont samen met zijn ouders in één van de armste buitenwijken van Dar es Salaam, Tanzania. Samen met drie andere families wonen ze in een eenvoudig huisje. Wanneer we hen bezoeken, luistert Saïdi heel aandachtig naar de vreemde geluiden rondom hem. Zijn moeder sust hem geruststellend toe waarna hij prompt begint te lachen en zich niets meer aantrekt van ons bezoek.

  De kleine jongen luistert aandachtig omdat hij niet kan zien. Saïdi heeft aangeboren cataract in beide ogen en is volledig blind. Zijn mama vertelt: “Ik merkte twee weken geleden de witte vlekjes in de ogen van Saïdi op. Daarom nam ik hem mee naar het lokale dispensarium. De verpleegster stelde cataract vast, en zei dat een operatie nodig was. Ze vertelde me dat ik terecht kon bij CCBRT, het ziekenhuis voor personen met een handicap.”

  Naar het ziekenhuis

  CCBRT is één van de eerste projecten die Licht voor de Wereld heeft gesteund. Het ziekenhuis is uitgegroeid tot een geneeskundig referentiepunt in heel Oost-Afrika. Kinderen onder de vijf jaar krijgen steeds een gratis behandeling. De kleine Saïdi en zijn mama worden met de jeep van het ziekenhuis ter plaatse gebracht. Zenuwachtig stapt de mama met haar kindje, die ze voor de gelegenheid zijn beste kleertjes heeft aangetrokken, uit. “Ik ben een beetje ongerust maar CCBRT staat bekend als een uitstekend ziekenhuis dat veel operaties met succes uitvoert.”

  Ze brengen de nacht door in de ziekenboeg en de volgende ochtend neemt een verpleegster Saïdi mee naar de operatiezaal. De operatie wordt onder volledige verdoving uitgevoerd. Saïdi ziet er ongelofelijk klein en kwetsbaar uit op de grote operatietafel. Na een anderhalf uur heeft oogarts Mussu de troebele ooglenzen vervangen door kunstlenzen.

  In spanning afwachten

  Een dag later. In spanning wacht iedereen af wanneer verpleegster Elizabeth voorzichtig beide oogverbanden verwijdert.

  Saïdi knippert verbaast met zijn ogen en tovert dan de grootste glimlach op zijn gezicht. Hij kan voor het eerst zijn mama zien! De dokter verzekert ons dat de operatie goed is verlopen en dat het jongetje zal opgroeien met een goed zicht. Saïdi’s moeder streelt haar zoon liefdevol over het hoofd en bedankt de dokter hartelijk voor zijn fantastische werk.

  Help ons kinderen zoals Saïdi een nieuwe kans geven op een toekomst. Met 52 euro red je het zicht van een volwassene. Een operatie die het leven van een kind verandert, kost amper 150 euro. Doe een gift.