Strenge lockdown in Rwanda

  Deze update verscheen op 23 juli 2020.

  Als gevolg van de coronapandemie hebben de Rwandezen verschillende weken strikte lockdown achter de rug. Die liep op 4 april af maar sommige maatregelen bleven van kracht. Zoals het dragen van een mondmasker, afstand houden… Massabijeenkomsten zijn nog steeds verboden. De impact van de pandemie blijft gelukkig beperkt: 5 mensen zijn overleden en er zijn iets meer dan 1.600 besmettingen.

  De overheid voert regelmatig grote testcampagnes uit op straat. Sommige districten en wijken moeten in quarantaine als er veel positieve gevallen zijn. Er wordt snel ingegrepen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

  Ziekenhuis van Kabgayi blijft open, scholen gesloten

  Het oogziekenhuis van Kabgayi bleef open tijdens de lockdown om dringende oogzorg te verstrekken. Ondertussen bieden zich opnieuw bijna evenveel patiënten als ervoor aan maar de hygiënemaatregelen blijven van toepassing.

  De Rwamagana school en het bijhorende internaat voor blinde en slechtziende kinderen zijn gesloten tot september. Dit zoals alle andere scholen in het land.

  Het team van het inclusief onderwijsprogramma van het bisdom van Kabgayi beperkt zijn activiteiten. Enkel de medische opvolging van de kinderen en de huisbezoeken bij kinderen die een intensieve schoolbegeleiding nodig hebben, gaan door.

  We danken ons medisch en administratief personeel in Congo, Rwanda en Tanzania oprecht voor hun blijvende inzet en moed.

  De steun van onze trouwe sympathisanten zal in de volgende maanden meer dan ooit van belang zijn. Elke bijdrage telt. Samen kunnen we de meest kwetsbare mensen helpen: doe vandaag nog een gift.