Robert ziet opnieuw zijn kleinkinderen

Robert en zijn kleinzoon Collins na cataractoperatie

Robert ziet opnieuw zijn kleinkinderen

Dat ons werk een grote impact heeft op het leven van de meest kwetsbare mensen in Afrika is duidelijk. Dat toont het verhaal van grootvader Robert. 

De Tanzaniaanse man heeft maar één nieuwjaarswens: opnieuw het gezicht van zijn kleinkinderen zien.

Robert en zijn familie in de buurt van hun huis

Sinds een tweetal jaar heeft Robert problemen met zijn zicht. “Eerst leek het alsof er overal en constant mist was. Nu lijkt het alsof er rook is en ik kan er niet meer doorheen kijken.”

Een tijd geleden kreeg Robert de diagnose dat hij cataract in beide ogen heeft. Angst voor de operatie hield hem echter tegen om zich te laten opereren. “Ik kon ook nog een beetje zien met mijn rechteroog op dat moment. Nu zie ik helemaal niets meer en heb ik dus niets te verliezen.”

Angst is een belangrijke barrière tot oogzorg. Onze gemeenschapswerkers en oogartsen doen er alles aan om mensen met oogproblemen correcte informatie te geven en hen te overtuigen van het belang van een snelle interventie.

Robert lijdt aan cataract

Grootvader Robert is blind geworden maar nu staat hij klaar om naar het ziekenhuis te vertrekken. Zijn kleinzoon begeleidt hem. “Ik kan mij niet meer alleen verplaatsen, enkel bij mijn veldje naast het huis raak ik nog omdat ik de weg goed ken. Verder heb ik overal hulp nodig. Soms ben ik mijn oriëntatie kwijt en heb ik hulp nodig om weer binnen in het huis te raken,” vertelt Robert.

Kleinzoon Collins zorgt ervoor dat ze veilig in het KCMC-ziekenhuis aankomen. Licht voor de Wereld steunt de oogafdeling van dit ziekenhuis. Oogartsen voeren er jaarlijks meer dan 35.000 consultaties en 3.000 operaties uit.

Robert op een operatietafel

Net voor de cataractoperatie ziet Robert er toch wat bezorgd uit. Hij probeert zijn angst nog weg te lachen als zijn kleinzoon hem wat plaagt. Dan is het zijn beurt. Aan de arm van een verpleegster schuifelt hij de operatiezaal binnen. Nog geen kwartier later komt hij al opnieuw buiten met een wit oogverband op zijn rechteroog. De oogarts bevestigt dat de operatie vlot verlopen is.

Robert zit op een bankje met een oculair verband

De volgende ochtend haalt de verpleegster het verband weg. Robert knippert even met de ogen. Het zonlicht dat plots binnenkomt is fel. Hij kijkt de kamer rond en ziet dan zijn kleinzoon. Wat volgt is een warme omhelzing. Roberts nieuwjaarswens is uitgekomen: vandaag kan hij, voor het eerst sinds lang, zijn kleinzoon opnieuw zien.

Robert zonder zijn oogverband

Een eenvoudige operatie, die slechts 15 minuten in beslag neemt en 52 euro kost, maakt een wereld van verschil voor iemand als Robert. Een half uur nadat het oogverband weggenomen is, wandelt de man al vastberaden en met opgeheven hoofd door de gang van het ziekenhuis. Hij kan opnieuw zelfstandig leven en actief deelnemen aan het gezinsleven.

Dit is enkel mogelijk dankzij jouw steun. Doe nu een gift. Zo kunnen we 2019 goed van start gaan en nog veel meer mensen als Robert zicht schenken.

Foto’s: Jef Boes

Robert glimlacht omdat hij weer kan zien