fbpx
 

“Ik ben fier op deze verantwoordelijkheid”

Dr Socrate Kapalu

“Ik ben fier op deze verantwoordelijkheid”

In 2009 start de jonge Congolese dokter Socrate, een algemene arts met interesse in oogzorg, zijn professionele carrière bij Licht voor de Wereld. In 2016 en talloze vormingen later is dokter Socrate benoemd tot ‘medisch directeur’ van het nieuwe Mwangaza oogziekenhuis in Kolwezi. Een portret van een gepassioneerde, goedlachse man die reeds een grote evolutie doormaakte en nog steeds wil bijleren.

Opgeleid door internationale experten
Dokter Socrate opereert een patiënt met zijn collega
De loopbaan van dokter Socrate Kapalu toont mooi aan hoe Licht voor de Wereld met de lokale partners samenwerkt om medisch personeel te vormen. “Na mijn studies geneeskunde ben ik in april 2009 met Licht voor de Wereld beginnen samenwerken. Het Sainte Yvonne oogziekenhuis in Lubumbashi nam mij aan als algemene arts. Om zelf oogoperaties te leren uitvoeren, volgde ik vormingen rond oogchirurgie. Internationale experten zoals dr. Wood, dr. Hardi en dr. Staf Nietvelt hebben mijn opleiding georganiseerd en opgevolgd.”

“Heel gelukkig en ook wel trots”

In de loop van de jaren doet dokter Socrate erg veel ervaring op en toont hij een niet afl atende inzet. “In 2015 benoemde Licht voor de Wereld mij tot ‘medisch directeur’ van het Mwangaza oogziekenhuis dat toen nog gebouwd moest worden. Ik was heel gelukkig met dit nieuws en ook wel trots want deze functie houdt veel verantwoordelijkheid in.”

Dokter Socrate spoort een patient op in een mobiele kliniek200 à 300 consultaties per week

Het Mwangaza ziekenhuis in Kolwezi is sinds mei 2016 operationeel. De noden in de stad zijn groot. “Als ‘medisch directeur’ ben ik verantwoordelijk voor het medische luik en voor een team van 33 personen. Daarnaast sta ik ook in voor de opleiding van alle personeelsleden. Gemiddeld opereer ik 16 patiënten per week en voer ik zo’n 200 à 300 consultaties uit. Er is ongelofelijk veel werk en dat is goed,” vertelt dokter Socrate, steeds met een glimlach op het gezicht. “Samen met mijn team wil ik van het Mwangaza oogziekenhuis een groot provinciaal referentieziekenhuis maken. Ik wil nog beter worden in mijn vak zodat ik echt een verschil kan maken op vlak van oogzorg in Congo.”