Mobiele kliniek / clinique mobile

Plannen in Afrika voor 2021

  In 2021 blijven  we ons inzetten om zoveel mogelijk oogpatiënten te voorzien van kwaliteitsvolle oogzorg. We investeren sterk in uitrusting en opleidingen in onze partnerlanden. Een overzicht:

   

  CONGO

  2021 wordt een druk jaar in Congo voor Licht voor de Wereld. Er staan een aantal grote projecten op de planning. We bouwen een nieuw oogziekenhuis in Kananga en een nieuw vleugel voor het partnerziekenhuis in Kolwezi.

  Nieuw oogziekenhuis in Kananga

  Kananga ligt in de provincie Kasaï-Centraal, één van de armste regio’s van het land. In deze grote stad met zo’n twee miljoen inwoners is er bijna geen oogzorg. Vandaar onze beslissing om er in samenwerking met het Institut Médical Chrétien du Kasaï een oogziekenhuis uit te bouwen. De werkzaamheden beginnen in de eerste helft van dit jaar. Het is de bedoeling dat het ziekenhuis tegen de zomer van 2022 operationeel is.

  Het Mwangaza oogziekenhuis krijgt er dit jaar een nieuwe vleugel bij.

  Duurzaamheid versterken

  Om de duurzaamheid van het Mwangaza oogziekenhuis in Kolwezi  te versterken, is Licht voor de Wereld van plan om in 2021 de bouw van een nieuwe vleugel te financieren. We willen hier privékamers inrichten voor gegoede patiënten die een relatief hoog tarief kunnen betalen. Hierdoor kan het ziekenhuis haar inkomsten verhogen en instaan voor de zorg voor de armste patiënten.

  Zorg voor mensen in afgelegen gebieden

  In 2021 zetten we ook het werk van de afgelopen jaren verder om de toegang tot oogzorg te verbeteren. Of het nu gaat om grote steden of om afgelegen gebieden, iedereen moet medische zorg krijgen. Teams van onze vier partnerklinieken in Lubumbashi, Likasi, Kolwezi en Mbuji-Mayi voeren opnieuw mobiele klinieken uit in afgelegen gebieden om mensen met oogziekten op te sporen en te behandelen.

  Uitbreiding van inclusief onderwijs

  Op basis van het in Lubumbashi ontwikkelde model, starten we dit jaar twee nieuwe inclusieve onderwijsprogramma’s in Kolwezi en Mbuji-Mayi. Het doel blijft om kinderen met een visuele beperking op te sporen en te verzorgen. Tegelijkertijd bieden we hen gepersonaliseerde onderwijsondersteuning.

   

  RWANDA

  Ook in 2021 blijven wij, samen met onze partner, het Kabgayi oogziekenhuis, ijveren om oogzorg toegankelijk te maken voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Rwanda. We focussen op de kwaliteit van de verstrekte oogzorg en de opleiding van het medisch personeel.

  In het Kabgayi oogziekenhuis kunnen de meest kwetsbare mensen terecht voor kwaliteitsvolle oogzorg. Foto Karen Vandenberghe

  De meest kwetsbare mensen behandelen

  Ongeveer de helft van alle oogoperaties in Rwanda worden in het Kabgayi oogziekenhuis uitgevoerd. Hoewel er een ziekteverzekering bestaat in Rwanda, heeft een deel van de bevolking echter geen toegang tot oogzorg. Het zijn voornamelijk mensen die in extreme armoede of in vluchtelingenkampen leven. De sociale dienst van het Kabgayi ziekenhuis bekostigt de behandelingskosten van deze gezinnen. Het gaat hierbij vooral over behandelingen van kinderen die lijden aan retinoblastoom (tumor in het netvlies) of aangeboren cataract.

  In 2021 zal het team van Kabgayi mobiele klinieken inzetten in de vluchtelingenkampen en de gevangenissen omdat daar helemaal geen oogzorg aanwezig is.

  Opleiding en kwaliteitsbeheer

  Als referentiecentrum voor oogzorg dient het ziekenhuis hoge kwaliteitsnormen na te leven. Hiervoor stelde een team een document op met een beschrijving van alle medische procedures en protocollen. Het ziekenhuispersoneel moet deze naleven om optimale zorg te verlenen. Het team rondt in 2021 dit document af waarna een expert het valideert.

  Licht voor de Wereld zal ook instaan voor de opleiding van verschillende leden van het medisch personeel om hun competenties te versterken. Onder meer refractietechnieken, pediatrische oogzorg, behandeling van strabisme of scheelkijken en netvliesbehandeling maken onderdeel uit van deze trainingen.

  Betere schoolopleiding voor blinde en slechtziende kinderen

  Licht voor de Wereld steunt, sinds 2017, de school voor blinde en slechtziende kinderen in Rwamagana. In 2021 bestaat die steun in de aankoop van didactisch materiaal (brailleschrijf-machines en -printers en sprekende rekenmachines) en de opleiding van de leerkrachten.

  We zetten ons inclusief onderwijsprogramma voor slechtziende kinderen in de streek van Kabgayi ook verder. Onder meer door het opzetten van bewustmakings- en voorlichtingsprogramma’s met als doelgroepen de scholen met de schooldirecties en leerkrachten en de overheid. Er komen opnieuw opsporingscampagnes in de scholen. Het team van gespecialiseerde ‘reizende’ leerkrachten zal het schooltraject van slechtziende kinderen verder zo goed mogelijk begeleiden.

   

  TANZANIA

  In 2020 hebben we enkele belangrijke stappen vooruitgezet in Tanzania. Light for the World Tanzania is nu een officieel geregistreerde organisatie in het land. Daardoor kunnen we dit jaar een overeenkomst afsluiten met de Tanzaniaanse overheid om onze programma’s rond oogzorg en inclusieve educatie te versterken. Verder mochten we Joseph Banzi verwelkomen in ons team. Hij zal vanuit Dar es Salaam al onze programma’s coördineren.

  Partnerziekenhuizen

  In 2021 blijven onze partners nauw samenwerken. In het CCBRT-ziekenhuis in Dar es Salaam kunnen de kinderen uit ons inclusief educatieprogramma terecht voor gespecialiseerde oogzorg.   Het team van het KCMC-ziekenhuis in Moshi trekt een aantal keer per jaar op veldmissie naar het Sint Joseph’s ziekenhuis in Songea om er alle kinderen met ernstige oogziektes te opereren.

  We rusten dit laatste ziekenhuis dit jaar uit met al het nodige medische materiaal om basisoogzorg te verlenen. Dokter Sonja studeert dit jaar als oogarts af en kan er zo onmiddellijk starten met het uitvoeren van consultaties en operaties.

  School screenings door het team van het Saint Francis ziekenhuis. Foto: SFRH

  Het Saint Francis ziekenhuis in Ifakara zet het ambitieuze ‘Ifakara Eyes initiative‘ verder. Dit initiatief screent elk jaar tienduizenden schoolkinderen op oogproblemen. Bovendien krijgen de leerkrachten van deze scholen een opleiding om oogproblemen te herkennen. Lees hier alles over het bezoek van dr. Asa en zijn team aan de Mazinyungu basisschool in Kilosa.

   

  Opleidingen

  Dr. Ramadhani and dr. Chaula studeerden dankzij een beurs van Licht voor de Wereld in december 2020 af als oogarts aan de Muhumbili universiteit.  Ze versterken op dit ogenblik de oogafdeling van het CCBRT-ziekenhuis.  Oogarts Mustapha specialiseerde zich met onze steun in glasvochtoperaties en volgt nog een extra opleiding rond cataractoperaties. Op deze manier geven we een serieuze boost aan de personeelscapaciteit in oogzorg in Tanzania

  Onderwijs voor iedereen

  Nu de scholen in Tanzania opnieuw open zijn, hopen we in 2021 alle leerlingen van het inclusieve educatieprogramma opnieuw de nodige begeleiding te kunnen geven. De gespecialiseerde, reizende leerkrachten staan klaar om kinderen met een visuele beperking te screenen en te begeleiden in hun lokale, reguliere school.

   

  Help jij onze plannen verwezenlijken? Doe vandaag nog een gift. Bedankt!