fbpx
 

Plannen in Afrika voor 2020

Plannen in Afrika voor 2020

Ook in 2020 willen we zoveel mogelijk oogpatiënten, ook de allerarmste mensen, voorzien van kwaliteitsvolle oogzorg. Duurzaamheid is voor ons geen hol begrip. We blijven sterk inzetten op opleidingen voor het plaatselijk personeel en decentralisatie van oogzorg. Het tekort aan oogartsen, gespecialiseerde verpleegkundigen en aangepaste infrastructuur wegwerken in onze partnerlanden Congo, Rwanda en Tanzania blijft prioritair. Zo willen we ervoor zorgen dat niemand verstoken blijft van oogzorg omwille van onwetendheid over mogelijke behandelingen of door onvoldoende financiële middelen voor het bekostigen van transport of een zichtreddende operatie.

 

CONGO

Ook in 2020 heeft Licht voor de Wereld ambitieuze plannen in Congo. Ons doel is steeds nog meer kwetsbare mensen bereiken en hen kwalitatieve oogzorg bieden. Dit jaar start daarvoor de bouw van een nieuw oogziekenhuis in Kalemie in zuidoost Congo. We houden onze sympathisanten uiteraard op de hoogte van deze ontwikkelingen.

Decentralisatie en een sterke sociale dienst

Licht voor de Wereld wil verder inzetten op de decentralisatie van de oogzorg in Congo, zodat zelfs in de meest afgelegen gebieden mensen met oogproblemen een behandeling krijgen. We startten hiervoor een oogafdeling in reeds zes lokale gezondheidscentra in Haut Katanga en Lualaba. Die centra voorzagen we van het nodige materiaal, medicatie, brillen, en vooral opgeleid personeel. In 2020 komen hier nog twee gezondheidscentra bij. Er zijn acht TSO’s (gespecialiseerde oogverplegers) opgeleid om er kwalitatieve oogzorg te kunnen bieden.

Bovendien wil Licht voor de Wereld in de ziekenhuizen in Zuid-Congo de sociale diensten verder versterken. Patiënten die de kost van hun behandeling niet kunnen betalen, kunnen bij de sociale dienst terecht. Zo zorgen we dat niemand blind blijft omwille van onvoldoende financiële middelen.

Inclusief onderwijs

Licht voor de Wereld werkt in Congo verder aan het programma rond inclusieve educatie, waarbij kinderen met een visuele beperking samen les volgen met ziende leeftijdsgenootjes. Voor elk kind dat deel uitmaakt van het project, werkt het team een gepersonaliseerd interventieplan uit. Gespecialiseerde leerkrachten volgen de leerlingen individueel op, met de nodige school- en huisbezoeken. Licht voor de Wereld voorziet ook de juiste hulpmiddelen, zoals brillen, loepen en vergrootglazen, en aangepaste studieboeken voor de kinderen. In maart 2020 organiseert Licht voor de Wereld een opleiding voor de Congolese gespecialiseerde leerkrachten. Een expert uit België zal hun vaardigheden om kinderen met een visuele beperking op te volgen, nog verder versterken.

 

RWANDA

Opleidingen lokaal personeel

© Karen Vandenberghe

Het Kabgabyi oogziekenhuis blijft een leidende rol spelen in het verlenen van oogzorg in heel Rwanda. Dit ziekenhuis ontvangt maar liefst tachtig tot honderdvijftig patiënten per dag.

Met de steun van Licht voor de Wereld versterkt dit ziekenhuis zijn medische team verder. Dokter Livin Uwemeye zal zijn studies oogheelkunde in september afwerken en daarna in het Kabgayi oogziekenhuis aan de slag gaan. Jean Marie Bisengimana begint in 2020 aan het tweede jaar van zijn driejarige opleiding optometrie in India. Bovendien krijgen ook enkele gespecialiseerde verpleegkundigen uit Kabgayi een intensieve training in refractie, slechtziendheid of optometrie. Met het oog op de decentralisatie van oogzorg traint het ziekenhuis van Kabgayi de gespecialiseerde verpleegkundigen van districtziekenhuizen in de oostelijke, zuidelijke en Kigali-provincies.

Ook dit jaar plant Licht voor de Wereld verschillende gespecialiseerde opleidingen voor het medisch personeel van het Kabgayi oogziekenhuis. Meerdere experten zullen in 2020 het ziekenhuis bezoeken om het team te versterken in onder andere pediatrische oftalmologie en de behandeling van strabisme of scheelzien.

Referentieziekenhuis voor (pediatrische) oogzorg

Het ziekenhuis heeft een gloednieuw gebouw afgewerkt voor een oogdiagnostisch centrum voor kinderen. Licht voor de Wereld ondersteunt dit centrum door de aanschaf van specifieke apparaten en de financiering van training in het gebruik van deze apparaten.

In 2020 zal het Kabgayi oogziekenhuis mobiele klinieken organiseren in de twee centrale gevangenissen, op de school voor blinde kinderen in Rwamagana en in een nieuw vluchtelingenkamp in Bugesera, in het zuidoosten van Rwanda.

Onderwijs voor blinde en slechtziende kinderen

Het programma voor inclusieve educatie groeit ook in Rwanda. In 2020 zullen we nog meer schoolkinderen screenen op oogproblemen en voorzien we extra trainingen voor de gespecialiseerde leerkrachten die kinderen met een visuele beperking opvolgen. Daarnaast blijft Licht voor de Wereld ook dit jaar de school voor blinde kinderen in Rwamagana ondersteunen.

 

TANZANIA

© Dieter Telemans

In Tanzania werken we al jaren samen met het grootste ziekenhuis voor mensen met een beperking in de regio: het CCBRT-ziekenhuis in Dar es Salaam. Het fantastische medische team daar opereerde in 2019 meer dan driehonderd kinderen. Dr. Ramadhan en dr. Chaula startten hun derde jaar opleiding tot oftalmoloog. CCBRT zal in 2020 de kinderen die de gespecialiseerde leerkrachten doorverwijzen, blijven behandelen. Het KCMC-ziekenhuis, onze partner in Moshi zal in 2020 verder focussen op de behandeling van retinoblastoom. Dit is een oogkanker die vooral bij jonge kinderen voorkomt.

In het zuiden van het land start het Saint Joseph’s Mission Hospital in Songea in 2020 een low vision departement en een optiekzaak op. Ook in Tanzania blijft Licht voor de Wereld in 2020 inzetten op opleidingen voor onze lokale team. Zo zal dokter Paul Bartholomew zijn opleiding oftalmologie aan de universiteit van Muhimbili verderzetten, wordt er een training voorzien voor een low vision therapeut en volgt dokter Aza een gespecialiseerde opleiding oculoplastische chirurgie in Amsterdam.

Het Saint Francis Referral Hospital in Ifakara heeft eveneens heel wat ambitieuze plannen voor 2020. Zo zullen ze ook hier een low vision departement uitbouwen en breiden ze het project ‘Ifakara Eyes Initiative’ verder uit. Dit initiatief screent elk jaar tienduizenden schoolkinderen op oogproblemen. Dit jaar zal het team meer dan honderd scholen, namelijk alle lagere scholen van twee districten screenen. Bovendien zullen de leerkrachten van deze scholen een opleiding krijgen om oogproblemen te herkennen en leren ze hoe ze leerlingen met een visuele beperking kunnen ondersteunen.

Onderwijs voor iedereen

We versterken ook in Tanzania het inclusieve educatieproject. In 2019 konden er bijna vijfhonderd kinderen met een visuele beperking naar school gaan met de ondersteuning van onze gespecialiseerde, reizende leerkrachten. Ook dit jaar blijven we kinderen screenen en opvolgen, en dat in nog meer regio’s.

 

Help jij onze plannen verwezenlijken? Doe vandaag nog een gift. Bedankt!

 

Hoofdfoto: © Dieter Telemans