fbpx
 

“Patiënten kunnen operatie niet betalen”

“Patiënten kunnen operatie niet betalen”

Het coronavirus zorgt in Afrika niet alleen voor een gezondheidscrisis, maar heeft ook zware sociaaleconomische gevolgen. Dokter Francine Nday is oogarts in het Sainte Yvonne ziekenhuis in Lubumbashi, Congo en vertelt over de moeilijke situatie in haar land. Ze hoopt meer dan ooit dat mensen solidair zijn.

“De coronapandemie treft de allerarmste bevolking het hardst” vertelt dokter Francine Nday. Zij is oogarts in het oogziekenhuis Sainte Yvonne in Lubumbashi. Elke dag krijgt het team daar patiënten over de vloer die hun oogoperatie niet kunnen betalen. “Toch willen we geen enkele patiënt omwille van financiële redenen naar huis sturen zonder behandeling.”

Licht voor de Wereld zorgt dat allerarmste patiënten een behandeling krijgen

Het Sainte Yvonneziekenhuis in Lubumbashi is een partnerziekenhuis van Licht voor de Wereld. Het Sainte Yvonneziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat Licht voor de Wereld in het zuiden van Congo uitbouwde tot referentieziekenhuis voor oogzorg in die regio.

In alle ziekenhuizen die Licht voor de Wereld steunt, is een sociale dienst. Deze dienst zorgt ervoor dat alle patiënten met oogaandoeningen, ook de allerarmste mensen, een behandeling krijgen. De sociaal assistente bekijkt samen met de patiënt hoeveel zij of hij kan bijdragen voor de operatie- en behandelingskosten. De rest past de sociale dienst bij.

De coronacrisis zorgt in Congo voor stijgende voedselprijzen en nog minder inkomen voor de meest kwetsbare mensen. “Onze sociale dienst krijgt steeds meer aanvragen. Het wordt steeds moeilijker om iedereen te helpen”, zegt dokter Francine.

Het rechteroogje van de driejarige Yohari is zwaar beschadigd. Zonder een dringende oogoperatie zal zij halfblind blijven!
© Licht voor de Wereld

Jouw steun is nodig!

De kleine Yohari kijkt een beetje angstig. Het meisje is drie jaar en heeft haar rechteroogje zwaar beschadigd door een ongelukje tijdens het spelen. Zonder een dringende oogoperatie zal zij halfblind blijven. Mama Rose maakt zich ernstig zorgen want haar gezin heeft niet de financiële middelen om de operatie te betalen. Gelukkig heeft ook het Sainte Yvonneziekenhuis een sociale dienst. Na een gesprek met de sociaal assistente, moet het gezin maar een deel van de operatie betalen. Dokter Francine opereert de kleine Yohari nog diezelfde dag. De dag na de operatie onderzoekt dokter Francine het meisje opnieuw. De dokter is heel tevreden. De operatie verliep goed en haar oogje zal goed herstellen. De kleine meid zal niet halfblind moeten opgroeien. De dokter geeft haar mama medicatie mee om het oog verder te verzorgen.

Een relatief eenvoudige operatie maakt een wereld van verschil. Met 150 euro schenk je een zichtreddende operatie aan een kind zoals Yohari. Enkel met jouw steun kunnen we de allerarmste mensen blijven toegang geven tot kwaliteitsvolle oogzorg. Bedankt!

Doe een gift.