“Hij kan alleen maar op die stoel zitten”

grootmoeder en vader zitten voor hun hutje

“Hij kan alleen maar op die stoel zitten”

Dat handicap en armoede nauw met elkaar verbonden zijn, zien we maar al te vaak in onze projecten.  Iemand die arm is, heeft moeilijk toegang tot medische zorg en is daardoor vatbaarder voor handicaps. Zo is de helft van alle blinde mensen in Afrika ‘onnodig’ blind. Met een eenvoudige operatie zouden zij opnieuw kunnen zien. Een persoon met een beperking leeft meestal in de marge van de samenleving, heeft geen werk en wordt vaak verstoten door zijn of haar familie.

Moeilijke levenssituatie
De Congolese papa Maurice, 74 jaar, is al enkele jaren blind. Gelukkig kan hij wel nog rekenen op hulp van zijn echtgenote maar hun levenssituatie is erg moeilijk.  “Een ramp is het,” roept zijn vrouw ons toe. We zijn bij hen thuis in een hutje diep in het binnenland van Congo. Hij schuifelt rond in een veel te grote broek en een T-shirt dat ooit wit moet zijn geweest. Hij is op zoek naar zijn stoel. Papa Maurice ziet helemaal niets meer. Daardoor kan hij niet meer voor zichzelf zorgen. Erger nog, hij kan niet naar naar het bos om eten te zoeken.

“We lijden honger”, legt zijn vrouw uit, “want hij kan de hele dag alleen nog maar in die stoel zitten.” Papa Maurice laat weten dat hij er wel een kip voor over heeft om weer te kunnen zien.

Op veldmissie
Dokter Richard Hardi werkt als oogarts in het Saint Raphael oogziekenhuis in Mbuji Mayi, Congo. Een paar keer per jaar gaat hij op veldmissie.  Dan reist hij dagenlang per jeep en kano diep het binnenland in. Zijn patiënten wonen in kleine lemen hutjes. Het zijn mensen met oogproblemen die nooit de reis naar het oogziekenhuis in de stad zouden kunnen betalen. Dokter Richard komt nu naar hen toe om hulp te bieden.

Twee dagen na de cataractoperatie kraait papa Maurice van plezier als het verband van zijn ogen wordt gehaald en hij alles aanwijst: “Daar: een raam, dat is de deur, daar staat een boom.”

Grootvader met oogverband op het rechteroogverband van grootvader wordt afgehaaldgrootvader glimlacht na zichtreddende operatie

10.000 ogen openen

Ook jij kan het zicht van iemand als papa Maurice redden. Steun nu onze najaarscampagne en help ons om een recordaantal ogen te openen. Tegen het einde van het jaar willen we genoeg geld inzamelen om 10.000 operaties uit te voeren. Met 52 euro zorg jij ervoor dat iemand opnieuw kan zien. Open ogen, doe een gift.

(Bron EO/Metterdaad)

De veldmissies van dokter Richard Hardi worden gerealiseerd dankzij de steun van provincie West-Vlaanderen.

logo provincie west vlaanderen