“Dokter, ik zie u!”

  Papa Maurice is 74 jaar, woont in een afgelegen dorp midden in de Congolese brousse en is volledig blind. In deze regio is er geen toegang tot oogzorg. Het plaatselijke dispensarium heeft enkel wat oogzalf waar Maurice niets aan heeft, aangezien hij aan cataract lijdt. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Bena Dibele ligt op drie dagen stappen, maar ook daar is er geen oogzorg. Gelukkig onderneemt het team van dokter Richard Hardi net een veldmissie naar dit ziekenhuis.

  Dokter Hardi, bijgenaamd docteur miracle of de wonderdokter, is een van de enige oogartsen in de regio. Licht voor de Wereld steunt zijn ziekenhuis in Mbuji-Mayi sinds 2009. Verschillende keren per jaar trekt hij, samen met zijn team, op missie naar afgelegen dorpen om de armste bevolking te behandelen. Het is altijd een avontuur. Urenlang rijdt het team over hobbelige wegen die in erg slechte staat zijn. Bovendien moeten ook al het nodige medisch materiaal en de essentiële geneesmiddelen mee met de jeep.

  “Dokter, ik zie u!” Een nieuw leven begint voor papa Maurice.

  Eens ter plaatse aangekomen, richt het team een geïmproviseerde operatiezaal en een consultatieruimte in. De gemeenschapswerkers varen met een boot de Sankuru rivier op om blinde en slechtziende mensen op te sporen in de afgelegen dorpen.

  Als het team het dorp van papa Maurice bereikt, staat hij hen op te wachten. Het is voor de oudere man de enige kans om behandeld te worden. Hij sluit zich dan ook aan bij de groeiende groep patiënten. Samen varen ze terug naar het ziekenhuis waar dokter Richard al aan het consulteren is.

  De volgende morgen onderzoekt de dokter de nieuwe patiënten. Bij Maurice heeft hij het over een ‘mooie cataract’. Dit betekent dat hij de troebele lens gemakkelijk door een kunstlens kan vervangen. Al is Papa Maurice al jaren blind, toch volstaat een eenvoudige operatie van amper 20 minuten om hem opnieuw te laten zien.

  De dag na de operatie staan de zenuwen gespannen. De oogarts neemt het oogverband weg. Maurice reageert euforisch: “Dokter, ik zie u!” Een nieuw leven begint voor papa Maurice. Gedaan met leven in duisternis en de eindeloos lange dagen die hij al zittend voor zijn hut doorbracht. Hij kan weer op het veld werken. Dit is een hele opluchting voor Maurice en zijn vrouw.

  Zowel in de grote stad Mbuji-Mayi als in de afgelegen dorpen in de regio wachten nog vele patiënten op een cataractoperatie. Met 52 euro schenk je niet alleen een zichtreddende cataractoperatie, maar ook een nieuw leven aan mensen als Maurice en zijn vrouw.

  Doe een gift.