fbpx
 

Papa Célestin wandelt 850 km om te zien

Papa Célestin wandelt 850 km om te zien

In Congo zijn ongeveer 770.000 mensen blind. In de helft van alle gevallen is blindheid te wijten aan cataract. In veel Congolese dorpen hebben blinde mensen nog steeds geen toegang tot gespecialiseerde oogzorg. Ze worden vaak aan hun triestig lot overgelaten omdat de familie de middelen niet heeft om goed voor hen te zorgen.

Nyamala-Asho Célestin woont in Elonga, een dorpje in de provincie Sankuru in Congo. Samen met zijn vrouw zorgt hij voor hun kinderen en kleinkinderen. Hij lijdt sinds 2014 aan diabetes en zijn zicht is de laatste jaren geleidelijk aan achteruitgegaan. Nu is hij volledig blind.

De familie van papa Célestin voelt zich machteloos tegenover deze mysterieuze ziekte. Ze hebben nog nooit van een mogelijke behandeling gehoord. Eerst trekken ze naar de medicijnman van het dorp, daarna naar lokale tovenaars, waarzeggers en predikanten. Allen schrijven ze wondermiddelen voor zoals het sap van een plant of geurstoffen die papa Célestin in zijn ogen moet druppelen. Die middeltjes zijn vaak schadelijk en doen meer kwaad dan goed.

Tot op een dag dat de zus van papa Célestin vertelt over een dokter die wonderen verricht en blinde mensen opnieuw laat zien. Zij raadt hem aan om naar het Saint Raphaël oogziekenhuis in Mbuji Mayi te reizen. Licht voor de Wereld steunt dit oogziekenhuis sinds 2009.

Omdat de transportkosten in de streek erg hoog zijn en het openbaar vervoer onbestaand, zit er niets anders op dan te voet te vertrekken. Met zijn vrouw en zijn broer begint papa Célestin aan de lange reis. Onderweg lijden ze honger en moeten ze vaak buiten slapen, op een matje. Veel mensen die hij ontmoet, zijn bang zijn om hem binnen te laten. Het bijgeloof en de angst rond blindheid leeft in Afrika nog sterk.

Na een trip van meer dan een maand, komt papa Célestin uiteindelijk aan in Mbuji-Mayi. Dokter Hardi, de ‘wonderdokter’ zoals hij in de streek wordt genoemd, onderzoekt de man. Zijn diagnose is duidelijk: cataract in beide ogen. Na een operatie die maar een kwartier duurt, kan papa Célestin opnieuw zien. Een gigantisch verschil na de vier jaar dat hij in duisternis leefde.

Hij weet met zijn blijdschap geen blijf en kan dokter Hardi en zijn team niet genoeg bedanken. De man vraagt aan de oogarts om naar zijn dorp te komen omdat daar nog meer mensen wonen die blind zijn.

Een cataractoperatie kost 52 euro voor een volwassenen en 150 euro voor een kind. Het gaat om relatief kleine bedragen als je de impact van een dergelijke operatie kent op het leven van de patiënten en hun families. De steun van onze sympathisanten is van levensbelang voor de vooruitgang van onze projecten. Dankzij jouw vrijgevigheid maken wij kwaliteitsoogzorg toegankelijk voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

Tags:
,