
25 jan Op persreis naar Rwanda
In november 2019 trok Licht voor de Wereld met drie journalisten, van Het Belang van Limburg, Le vif en Cathobel naar onze projecten in Rwanda. In Rwanda is amper één oogarts per 700.000 inwoners aanwezig. Het werk van Licht voor de Wereld is hier dus broodnodig.
Goalball in Rwamagana
We starten onze reis met een bezoek aan de school voor blinde en slechtziende kinderen in Rwamagana. Daar maken de journalisten kennis met schooldirecteur Jules Maurice. Hij vertelt hen dat 155 kinderen hier aangepast onderwijs krijgen. Blindheid in Rwanda is vaak nog taboe en wordt gezien als een straf van God. Slechts 10% van de kinderen met een visuele beperking gaat naar school. Gelukkig krijgen de kinderen in Rwamagana wel kwalitatief onderwijs en leren ze zelfstandig leven.
De leerlingen van de school in Rwamagana spelen goalball, een sport ontwikkeld voor blinde en slechtziende personen.
Net wanneer we de school bezoeken, is het de finale van het goalball toernooi, een spannend en sfeervol evenement.
De journalisten bezoeken ook onze projecten rond inclusief onderwijs. Gespecialiseerde leerkrachten begeleiden een vijftigtal kinderen in de regio van Kabgayi zodat zij samen met hun ziende leeftijdsgenootjes naar school kunnen gaan. We ontmoeten bijvoorbeeld Yvalise, een meisje van vijftien. Zij vertelt dat zij dankzij de bril en telescoop die ze van Licht voor de Wereld kreeg, opnieuw de lessen kan volgen.
Uzaïma (links) en Yvalise (rechts) zijn beiden slechtziend maar gaan dankzij het project ‘inclusief onderwijs’ gewoon naar school.
Oogziekenhuis in Kabgayi
We bezoeken met de drie journalisten het oogziekenhuis in Kagayi, dat steun krijgt van Licht voor de Wereld. Elke dag melden zich hier meer dan honderd patiënten. De journalisten zijn erg onder de indruk van de hardwerkende dokter Théophile Tuyisabe, die hen vertelt dat hij met zijn collega’s tientallen oogoperaties per dag uitvoert. Iedereen wordt behandeld, ook en vooral de allerarmste mensen. Vaak kunnen zij niet eens het vervoer naar het ziekenhuis kunnen betalen. Daarom reizen we naar het zuiden van het land om twee patiënten op te halen. We ontmoeten Juvenal, een man van 72 jaar, die langzaam blind werd en graag opnieuw op zijn land zou willen werken. Daarna rijden we verder om ook Félicité, een blinde weduwe van 82 mee te nemen.. Beide patiënten worden naar het ziekenhuis gebracht. De zichtreddende cataractoperatie duurt amper een kwartiertje.
De volgende dag neemt zuster Agnes het verband van hun ogen. De vreugde is groot wanneer Juvenal en Félicité opnieuw kunnen zien. Ze babbelen honderduit tegen de journalisten over hun toekomstplannen nu zij hun zicht terug hebben: “ik ga opnieuw op mijn land kunnen werken, mijn kleinkinderen voor het eerst zien”. De hilariteit is groot wanneer Félicité begint te lachen dat ze haar eigen kleren en schoenen prachtig vindt. Een prachtige afsluit van een boeiende persreis.
Lees hier de reportage van het Belang van Limburg
Met een maandelijkse bijdrage van 20 euro zorg je dat een kind met een visuele beperking naar school kan.
Met 52 euro schenk je een zichtreddende cataractoperatie.
Doe vandaag een gift!