Gentse oogarts in ‘brousse’ van Congo

Gentse oogarts in ‘brousse’ van Congo

Oogarts op rust, dr Herman Burvenich uit Merelbeke trok in april op missie naar Congo om kwaliteitsvolle oogzorg tot bij de allerarmste mensen te brengen. Dat doet hij met de steun van de Belgische ngo Licht voor de Wereld, die vermijdbare blindheid bestrijdt in Afrika. Ontdek hier het fotoalbum! 

Kaart van de reisDokter Burvenich brengt eerst een bezoek aan het oogziekenhuis van Lubumbashi, voor hij een binnenvlucht neemt naar Mbuji Mayi, de tweede grootste stad van Congo.  Ook hier bezoekt hij een partnerziekenhuis van Licht voor de Wereld. Vanuit Mbuji Mayi brengt een klein vliegtuigje hem en zijn draagbaar operatietoestel naar Lodja, een klein provinciestadje in de regio Oost-Kasai. En van hieruit volgt nog een ongelofelijk zware jeeprit van meer dan acht uur over wegen in erbarmelijke staat naar de geïsoleerde regio Katakokombe.

Dr Burvenich voert in het lokale dispensarium van Katakokombe in een vijftal dagen meer dan 350 consultaties en 60 operaties uit. Een tiental van zijn patiënten was volledig blind door cataract in beide ogen. In deze streek is geen oogzorg te krijgen. De missie van dr Burvenich is voor veel mensen hun enige hoop om ooit opnieuw te kunnen zien.

De werkomstandigheden tijdens de missie zijn allesbehalve ideaal. Het is moeilijk om ter plaatse te raken, er is geen elektriciteit, tijdens het opereren valt de generator uit en blijken de zonnepanelen stuk te zijn…